Početna Magazin Godine Ekonomija Federacija BiH i Republika Srpska: penzioni sistem neodrživ

Federacija BiH i Republika Srpska: penzioni sistem neodrživ

Federacija BiH i Republika Srpska: penzioni sistem neodrživ

Dok u Republici Srpskoj penzioneri dobijaju uveravanje od Vlade da se neće smanjivati stopa doprinosa, dotle iz Federacije BiH stižu upozorenja da je odnos penzionera i zaposlenih radnika u BiH izjednačen.

Fotografija: „Igra, autora Zoltana Kemiveša

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Federalni zavod za MIO/PIO BiH upozorava da je odnos penzionera i zaposlenih radnika u BiH izjednačen. Da bi sistem funkcionisao, odnos bi morao biti makar četiri zaposlena na jednog penzionera.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u martu 2015. godine broj zaposlenih u BiH bio je 707.560 osoba. Prema statističkim podacima koje objavljuje sam Federalni zavod za MIO/PIO, broj penzionera u aprilu 2015. godine bio je 390.013. Ako se uzmu u obzir navedeni podaci, odnos je 1 : 1,81.

Federalni zavod je sasvim razumljivo alarmiran činjenicom da manje od dva zaposlena uplaćuje doprinose od kojih se isplaćuju tekuće penzije. Ovaj sistem jeste loš, a sa ovim odnosom postaje neodrživ.

Lajkujte Penzin, pratite Penzin na Fejzbuku. A nastavak teksta čitajte ispod slike

Usled kašnjenja priliva novca iz tekućeg meseca, iz meseca u mesec se pomera datum isplate penzija, a kada počnu, isplate traju po deset dana i duže. Ovaj problem će biti nastavljen, kako upozoravaju ekonomisti, zbog korišćenja priliva novca iz tekućih sredstava.

Deficit fonda je dostigao 125 miliona maraka, navodi se u članku portala Indikator. Prosečna penzija iznosi 370, 46 konvertibilne marke, a udruženja penzionera BiH traže povećanje od pet odsto.

Penzioneri u BiH brane i svoju zbirnu stopu od 41,5 odsto, a istu borbu vode i penzioneri Republike Srpske, ali za održanje stope koja iznosi 33 odsto.

Krajem maja 2015. godine Udruženje penzionera Republike Srpske dobilo je uveravanja od svoje Vlade da će penzioneri biti osigurani većim sredstvima i da će biti rešeni problemi u vezi sa najavljenim umanjenjem stope doprinosa.

Predsednik ovog udruženja Rade Rakulj izrazio je zadovoljstvo, kako prenosi RTSRS, ovom informacijom objasnivši da priča o smanjenju stope doprinosa predstavlja najveći problem u odnosima Vlade RS i Udruženja penzionera RS.

Ekonomisti pak zaključuju da, iako su opravdani svi zahtevi penzionera Federacije i Republike Srpske, penzioni sistemi, ovakvi kakvi su, dugoročno su neodrživi.