Početna Magazin Godine Imunoterapija: novi rezultati vode promeni paradigme u načinu lečenja raka?

Imunoterapija: novi rezultati vode promeni paradigme u načinu lečenja raka?

Imunoterapija: novi rezultati vode promeni paradigme u načinu lečenja raka?

Zahvaljujući novim lekovima koji prate ispitivanja sa „spektakularnim“ rezultatima, pacijenti oboleli od raka u terminalnoj fazi doživljavaju čudesno povlačenje bolesti, a u nekim slučajevima, tumori sasvim nestaju. Lekari obećavaju da će od sada moći da spasu hiljade života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta „Projekat Ožiljak

Rezultati testova, objavljeni 31. maja 2015. godine na Godišnjoj konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu, SAD, zapanjili su naučnike, dokazujući da je tehnika imunoterapije prilagođena lečenju niza tumora uključujući rak jajnika, pluća, materice i creva.

Dokazi u korist novog tretmana su, prema mišljenju stručnjaka sa Jejla, najjači do sada. Lekari obećavaju rezultate u toku naredne decenije, nakon što bude sprovedeno ispitivanje koje će predvoditi britanski naučnici.

Roj Herbst, šef onkologije na Jejlovom Centru za rak, rezultate naziva „spektakularnim“ i misli da prisustvujemo „promeni paradigme u načinu posmatranja onkologije“.

Nova moćna kombinacija lekova izlečila je više od polovine pacijenata uključenih u ispitivanje, kod kojih su tumori ili sasvim iskorenjeni ili se smanjuju.

Testirano je 945 pacijenata sa uznapredovalim melanomom, a lečeni su lekovima Ipilimumab i Nivolumab.

Tek treba da budu objavljeni precizni podaci o preživljavanju nakon imunoterapije koja je sprovođena tokom dve godine, ali se istraživači nadaju da će polovina testiranih pacijenata živeti „oslobođeni od raka“. Inače bi ovi pacijenti, uz klasičnu hemoterapiju, mogli da očekuju da žive još oko devet meseci.

Otkriveno je da kombinacija dva leka dovodi do još boljih rezultata, što se naglašava u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of MedicineU više od jednog na deset slučajeva, kombinacija oba leka potpuno je izbrisala tumor.

Pratite Penzin na Fejzbuku! Nastavak teksta ispod slike…

Lek Ipilimumab je odobren za lečenje u Britaniji prošle godine. On se daje venski na tri meseca i košta oko 100.000 britanskih funti za godišnji tretman. Očekuje se da drugi lek Nivolumab u Evropi bude odobren za korišćenje tokom leta 2015. godine. On se daje jednom na dve sedmice.

Ova dva leka su deo imunoterapije, novog pristupa lečenju raka. Pobornici imunoterapije tvrde da će ona radikalno promeniti standarde lečenja raka.

Ono što je najvažnije, imunoterapija predstavlja zdraviju i manje bolnu alternativu hemoterapiji, koja dovodi do pravog pustošenja organizma.

Vodeći autor ovog istraživanja sa 945 obolelih od melanoma, dr Džejms Larkin iz Kraljevske bolnice Marsden, izjavio je da je uzbuđen zbog mogućnosti novih načina lečenja. „Videli smo da ovi lekovi deluju na širok spektar tumora i mislim da smo na početku nove ere u lečenju raka.

Stručnjaci kažu da bi imunoterapija, koja koristi imunosistem organizma kako bi zaustavila širenje bolesti, mogla postati standardni tretman za širok spektar tumora.

„Tumori se razvijaju zato što uspevaju da se sakriju od imunosistema i prikriju opasnost koju predstavljaju za organizam. Imunoterapija deluje tako što kancer čini ponovo vidljivim i upozorava imunosistem tela na opasnost“, objašnjava prof. Piter Džonson.

Imunoterapija ponovo uči imunosistem i to je najveći pomak u prethodne četiri decenije. Pacijenti koji su počeli sa prvim tretmanima pre deset godina izgleda da su izlečeni, kaže prof Džonson.

Istraživači očekuju da kombinacija dva spomenuta leka uskoro postane standardni tretman.

Srpski onkolozi su obučeni da, kada se rak smanji ili čak potpuno nestane, govore o „remisiji“. O „izlečenju“ se retko govori jer kod većine tipova tumora ne može da se da tačna prognoza da li je bolest izlečiva ili neizlečiva. 

Iako u svim stadijumima i kod svih vrsta kancera ima slučajeva izlečenja, i iako je veoma važno da sam pacijent ne gubi nadu, ipak je neophodno da sve vesti o „spektakularnim“ novim lekovima i tretmanima uvek uzimamo sa dozom rezerve.

Izvori: RT, Telegraph, Guardian