Početna Magazin Godine Imunoterapija u lečenju raka – nada, ali i veliki oprez

Imunoterapija u lečenju raka – nada, ali i veliki oprez

Efekti lekova za imunoterapiju mogu trajati nekoliko godina u pojedinim slučajevima i mogu delovati na nekoliko vrsta tumora. Međutim, postoje ozbiljni razlozi za oprez. 

Imunoterapija, koja ima za cilj da mobiliše ćelije imunog sistema kako bi se borile protiv tumora, mogla bi da omogući osobama sa metastatskim melanomom da požive duže nego ranije, tvrde naučnici koji su se okupili na godišnjem kongresu Američkog društva za kliničku onkologiju. Neki lekari predviđaju revoluciju u lečenju nekoliko vrsta raka.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Imunoterapija, koja je izazvala senzaciju na kongresu prošle godine, „pokrenula je pomamu u farmaceutskoj industriji“, piše Endrju Polak u Njujork Tajmsu. Bristol-Myers Squibb, Merck i Roche se utrkuju kako bi izbacili lek na tržište. Prati ih i AstraZeneca, čiji rad u ovoj oblasti predstavlja glavni razlog nedavnog neuspelog pokušaja kompanije Pfizer da je kupi.

Na ovogodišnjem kongresu, prezentovana istraživanja pokazala su da efekti ovih lekova mogu da traju nekoliko godina u pojedinim slučajevima i mogu delovati na nekoliko vrsta tumora. Međutim, kako izveštava Njujork Tajms, postoje ozbiljni razlozi za oprez. Dobijeni rezultati su iz malih studija koje nisu imale kontrolne grupe. Lekovi deluju kod manjine, a mogu imati ozbiljne neželjene efekte.

Ovo je naročito izraženo kada se dva ovakva leka moraju koristiti u kombinaciji, što je često neophodno kako bi se postigla maksimalna efikasnost. Kod uzapredovalog melanoma pokazana je snaga jedne od kombinacija.

Ali mobilisanje imunosistema može takođe izazvati i opasne sporedne efekte uključujući kolitis, ozbiljne upale debelog creva, kao i probleme sa jetrom, štitastom žlezdom i hipofizom. Kada je Bristol-Myers testirao dva svoja leka u kombinaciji za lečenje uznapredovalog karcinoma pluća, polovina od 46 pacijenata imala je ozbiljne neželjene efekte, a troje od njih umrlo je zbog samog leka.

U jednoj od studija prezentovanoj na Kongresu, lek Yervoy (ipilimumab) kompanije Bristol-Myers Squibb pokazao se kao efikasan u smanjivanju broja rekurencije melanoma nakon što je on hirurški odstranjen. Posle tri godine, bolest se nije ponovo javila kod 46,5 odsto pacijenata koji su primali tretman u poređenju sa 34,8 odsto onih koji su primali placebo. Ali oko polovine od 471 osobe koje su primale Yervoy prekinulo je tretman zbog neželjenih efekata, a petoro pacijenata je umrlo usled tih sekundarnih efekata.