Početna Magazin Godine Početak nove ere u lečenju raka?

Početak nove ere u lečenju raka?

Imunoterapija tumora, za koju se kaže da otvara novu eru u lečenju raka, jeste podsticanje lekovima imunosistema tela da se direktno bori sa ćelijama raka.

Rat protiv tumora dugo traje. Doneo je mnogo lažnih nada, ali sve veći broj stručnjaka smatra da će se sreća preokrenuti u korist ljudi zahvaljujući tretmanu poznatom kao imunoterapija raka. Krajem prošle godine, časopis Science proglasio ga je „Naučnim otkrićem godine“.

Imunoterapija tumora je, pojednostavljeno rečeno, korišćenje lekova koji podstiču imunosistem tela da se direktno bori sa ćelijama raka.
Razlog zašto se ovo ne dešava prirodno, kako su pre nekoliko godina otkrili naučnici, jeste taj što su ćelije tumora mogle da se obmotaju zaštitnim slojem. Međutim, testirani su novi lekovi koji mogu da ojačaju imunosistem kako bi probio tu zaštitu i mogu da osposobe telo da se samostalno izbori protiv ćelija raka.

Broj slučajeva na kojima je testirana imunoterapija još uvek je relativno mali, ali rezultati su ohrabrujući.
U članku za Science, Dženifer Kuzan-Frenkel je napisala: „Imunoterapija označava sasvim nov način tretiranja raka – ciljanjem imunosistema, a ne samog tumora“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za sada, lekovi su testirani i pomogli su pacijentima sa melanomom, rakom bubrega i pluća. Po preliminarnim istraživanjima, izgleda da su efikasni i u lečenju raka debelog creva, stomaka, glave i vrata, ali ne i u lečenju raka prostate.

Još uvek je rano, treba odgovoriti na mnoga pitanja. Zašto samo neki pacijenti reaguju na imunoterapiju? Mogu li se predvideti ove reakcije? Jednom kada ga imunosistem pobedi, da li se rak vraća i za koliko? Ipak, smatra se da ovo označava novu eru u lečenju raka...