Početna Magazin Godine Stižu zaostale penzije iz Hrvatske

Stižu zaostale penzije iz Hrvatske

Na sastanku koji je sredinom ove sedmice održan sa predstavnicima hrvatskog penzionog fonda razgovarano je i o isplati zaostalih penzija penzionerima koji žive u Srbiji, a koji su svoje pravo na penziju ostvarili u Hrvatskoj.

Danijela Popović-Roko, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbeglice potvrdila je dnevnom listu Politika da je izvršen uvid u baze podataka penzionera iz Srbije što je, smatra, još jedna potvrda da postoji raspoloženje Hrvatske da im se napokon pomogne.

Hrvatska je prestala da isplaćuje penzije srpskim penzionerima 1991. godine nakon prekida platnog prometa između dve zemlje. Zatim su, posle rata, penzije isplaćivane unazad do tri godine. Međutim, kako je u Hrvatskoj shvaćeno da je ogromni novac u pitanju, 1998. godine rešeno je da se isplate samo penzije za godinu dana.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji ima oko 12.000 penzionera kojima Republika Hrvatska duguje zaostale penzije.

Pomoćnica ministra smatra da je dogovor postignut i da će one biti isplaćene, a penzionerima koji su izgubili pravo na isplatu penzija jer nisu dostavili osobni identifikacioni broj Hrvatskom PIO fondu, penzije će početi da se isplaćuju nakon što ga dostave, bez obzira što je rok istekao.

Obaveza dostavljanja ovog broja jeste pravilo Ministarstva rada i penzionog sistema Hrvatske, te važi za sve penzionere koji su nekada radili u Hrvatskoj, a ne samo za srpske.