Početna Magazin Godine Hrvatska Srbima duguje 11.676 penzija od 1991. do 1996. godine

Hrvatska Srbima duguje 11.676 penzija od 1991. do 1996. godine

Hrvatska Srbima duguje 11.676 penzija od 1991. do 1996. godine

Sedam godina traju pregovori srpskih i hrvatskih timova u kojima su jedna od tema i neisplaćene penzije za 11.676 korisnika od 1991. do 1996. godine. Hrvatska kaže da nema novca za ova potraživanja, i da po svojim propisima mogu da isplate penziju samo za jednu godinu unazad, piše Politika…

Poslednji sastanak pregovarača bio je krajem 2013. godine, a iz Hrvatske od tada nije stiglo ni obaveštenje o eventualnom novom susretu kako bi se ovaj problem rešio.

– Za sada nema najava kada bi ponovo mogli da sednemo za pregovarački sto, a sve što tražimo od hrvatskih kolega je da se nađe način i pomogne Srbima koji su devedesetih već bili penzioneri u Hrvatskoj i primali novac od njihovog penzijskog fonda, dok nije prekinut platni promet između dve zemlje – kaže Zoran Panović, direktor republičkog Zavoda za socijalno osiguranje.

Danas svi ovi penzioneri primaju normalno penzije iz Hrvatske na osnovu Konvencije koja je između dve države potpisana još 2002. godine, ali da oštećeni penzioneri insistiraju i na isplati penzija za pomenuti petogodišnji period.

Kako se saznaje, na jednom od poslednjih sastanaka predstavnici Hrvatske izneli su broj oštećenih, odnosno da su identifikovali i pregledali 11.676 korisnika kod kojih je prekinuta isplata usled obustave platnog prometa.

Hrvati su predložili izmenu postojećeg sporazuma o socijalnom osiguranju između dve države. Ovaj stav je prihvaćen, pa je dogovoreno da hrvatska strana pripremi i dostavi inicijativu i tekst predloga, ali za sada odgovora nema.

Na pitanje Politike da li je tačno da je jedan od razloga zašto su ovi zahtevi Srba bili odbijani u Hrvatskoj i taj što su im zahtevi stizali pisani ćirilicom, Panović kaže, da je tačno da je to bio problem, ali da je rešen i da Srbi sada pišu svojim pismom, dakle ćirilicom, te da im zbog toga zahtevi ne mogu biti odbijani, piše Politika.