Magazin Godine Srbija

Hrvatska mora da isplati penzije Srbima

Milojko Budimir, Predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, očekuje da će Hrvatska ulaskom u EU biti primorana da isplati zaostale penzije za oko 47.000 Srba iz Krajine.

On je agenciji Srna rekao da tačne podatke kolika su dugovanja Hrvatske prema srpskim penzionerima iz nekadašnje SAO Krajine imaju samo hrvatske institucije, ali da se u proseku svakom penzioneru duguje 81 penzija. Budimir je podsetio da Hrvatska već godinama pokušava da ignoriše svoje obaveze, ali je naglasio da će zbog preuzimanja evropskih standarda verovartno morati da se suoči sa njima.


– Hrvatska pokušava da se ogradi i objasni da su ovi ljudi primali penzije iz “parafonda” Krajine, što je ironično, jer priznaju “parafond”, ali ne i Krajinu – kaže Budimir i podseća da najaktivnije udruženje srpskih penzionera koji potražuju svoja prava deluje na području Vukovara i da okuplja oko 17.000 penzionera.

– Oni su veoma aktivni i u stalnom kontaktu sa penzionerima koji sad žive na teritoriji Srbije i BiH. Njima nije cilj da ostvare samo penziju, već da natjeraju nadležne u Hrvatskoj da zaostale penzije isplate i nasljednicima onih penzionera koji su preminuli čekajući svoja prava – rekao je Budimir.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija