Početna Magazin Godine Petodnevni protest vojnih penzionera ispred vlade Srbije

Petodnevni protest vojnih penzionera ispred vlade Srbije

Petodnevni protest vojnih penzionera ispred vlade Srbije

Vojni penzioneri protestvovaće od 11 do 12 časova ispred Vlade Srbije u Beogradu, svakoga dana od 8. do 12. juna 2015. godine, zbog višegodišnjeg ignorisanja zahteva i sudskih odluka za usklađivanje vojnih penzija od 1. januara 2008. godine, najavljuje u saopštenju organizacioni odbor Fejzbuk grupe (i budućeg Udruženja sindikata vojnih penzionera) koja okuplja preko 1.100 članova…

– Organizacioni odbor Fejzbuk grupe „Vojni penzioneri Srbije“ je, 22. maja 2015. godine, doneo odluku da organizuje protest ispred Vlade Republike Srbije sa ciljem upoznavanja Predsednika Vlade Republike Srbije i javnosti, da problem usklađivanja vojnih penzija od 01. 01. 2008. godine, još uvek nije rešen – navodi se u saopštenju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protest će trajati od 8. do 12. juna 2015. godine, u vremenu od 11:00 do 12:00 časova, svakoga dana.

– Protest organizujemo tako što ćemo zgradu u kojoj je smeštena Vlada R. Srbije okružiti transparentima na kojima će biti naši zahtevi. Svakog dana, na početku protesta, ćemo na pisarnici Vlade dostavljati dopis Predsedniku Vlade, u kojem ćemo ga obaveštavati da usklađivanje vojnih penzija za 11,06 %, još uvek nije izvršeno i pored adekvatnih odluka Ustavnog suda i presuda Upravnog suda Republike Srbije i njegovog obećanja, datog na sednici Narodne skupštine Republike Srbije od 22. 12. 2014. godine.

Ovakvim postupanjem RF PIO i nadležna ministarstva Vlade R. Srbije vrše diskriminaciju preko 34.000 vojnih penzionera. U dopisu ćemo naglasiti visinu štete nanete građanima Srbije i naš zahtev da se Predsednik Vlade založi za konačno rešenje ovog problema – dodaje se u sopštenju vojnih penzionera.

Dug države Srbije vojnim penzionerima zbog neusklađenih penzija od 01. 01. 2008. godine, po osnovu neisplaćenih penzija, sudskih taksi, naknada za advokate, sudske veštake i kamate iznosi preko 200 miliona evra. Više od polovine ove sume se odnosi na sudske takse, naknade za advokate, sudske veštake i kamate.

– RF PIO, deo sudstva i nadležna ministarstva su svojim nečinjenjem, državi i građanima Srbije, napravili štetu koja iznosi preko 100 miliona evra. Istina je da je deo ove štete nastao pre dolaska aktuelne koalicije na vlast, odnosno do 2012. godine. Na ovom i drugim primerima dokazujemo da se aktuelna vlada samo deklarativno zalaže za uspostavljanje vladavine prava – kaže se u saopštenju.

Istovremeno, u saopštenju se navodi da će članovi Fejzbuk grupe Vojnih penzionera Srbije uskoro osnovati sopstveno udruženje, koje će se pridružiti i Udruženju sindikata penzionera Srbije (USPS):

– Na protest smo pozvali, da nam se pridruže, vojne penzionere i korisnike vojnih penzija svih udruženja vojnih penzionera, kao i članove Udruženja sindikata penzionera Srbije, čiji kolektivni član ćemo postati nakon formiranja i registracije Udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije. Protest će biti doprinos vojnih penzionera i korisnika vojnih penzija uspostavljanju ustavnosti i zakonitosti u Republici Srbiji – kaže potpisnik saopštenja, predsednik organizacionog odbora Jovan Tamburić i dodaje.