Magazin Godine Srbija

Petodnevni protest vojnih penzionera ispred vlade Srbije

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Vojni penzioneri protestvovaće od 11 do 12 časova ispred Vlade Srbije u Beogradu, svakoga dana od 8. do 12. juna 2015. godine, zbog višegodišnjeg ignorisanja zahteva i sudskih odluka za usklađivanje vojnih penzija od 1. januara 2008. godine, najavljuje u saopštenju organizacioni odbor Fejzbuk grupe (i budućeg Udruženja sindikata vojnih penzionera) koja okuplja preko 1.100 članova…

– Organizacioni odbor Fejzbuk grupe „Vojni penzioneri Srbije“ je, 22. maja 2015. godine, doneo odluku da organizuje protest ispred Vlade Republike Srbije sa ciljem upoznavanja Predsednika Vlade Republike Srbije i javnosti, da problem usklađivanja vojnih penzija od 01. 01. 2008. godine, još uvek nije rešen – navodi se u saopštenju.

Protest će trajati od 8. do 12. juna 2015. godine, u vremenu od 11:00 do 12:00 časova, svakoga dana.

– Protest organizujemo tako što ćemo zgradu u kojoj je smeštena Vlada R. Srbije okružiti transparentima na kojima će biti naši zahtevi. Svakog dana, na početku protesta, ćemo na pisarnici Vlade dostavljati dopis Predsedniku Vlade, u kojem ćemo ga obaveštavati da usklađivanje vojnih penzija za 11,06 %, još uvek nije izvršeno i pored adekvatnih odluka Ustavnog suda i presuda Upravnog suda Republike Srbije i njegovog obećanja, datog na sednici Narodne skupštine Republike Srbije od 22. 12. 2014. godine.

Ovakvim postupanjem RF PIO i nadležna ministarstva Vlade R. Srbije vrše diskriminaciju preko 34.000 vojnih penzionera. U dopisu ćemo naglasiti visinu štete nanete građanima Srbije i naš zahtev da se Predsednik Vlade založi za konačno rešenje ovog problema – dodaje se u sopštenju vojnih penzionera.

Dug države Srbije vojnim penzionerima zbog neusklađenih penzija od 01. 01. 2008. godine, po osnovu neisplaćenih penzija, sudskih taksi, naknada za advokate, sudske veštake i kamate iznosi preko 200 miliona evra. Više od polovine ove sume se odnosi na sudske takse, naknade za advokate, sudske veštake i kamate.

– RF PIO, deo sudstva i nadležna ministarstva su svojim nečinjenjem, državi i građanima Srbije, napravili štetu koja iznosi preko 100 miliona evra. Istina je da je deo ove štete nastao pre dolaska aktuelne koalicije na vlast, odnosno do 2012. godine. Na ovom i drugim primerima dokazujemo da se aktuelna vlada samo deklarativno zalaže za uspostavljanje vladavine prava – kaže se u saopštenju.

Istovremeno, u saopštenju se navodi da će članovi Fejzbuk grupe Vojnih penzionera Srbije uskoro osnovati sopstveno udruženje, koje će se pridružiti i Udruženju sindikata penzionera Srbije (USPS):

– Na protest smo pozvali, da nam se pridruže, vojne penzionere i korisnike vojnih penzija svih udruženja vojnih penzionera, kao i članove Udruženja sindikata penzionera Srbije, čiji kolektivni član ćemo postati nakon formiranja i registracije Udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije. Protest će biti doprinos vojnih penzionera i korisnika vojnih penzija uspostavljanju ustavnosti i zakonitosti u Republici Srbiji – kaže potpisnik saopštenja, predsednik organizacionog odbora Jovan Tamburić i dodaje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Upozorenje: Svim mojim prijateljima, kolegama vojnim penzionerima skrećem pažnju da je sutra 8.06. u 11.06 zakazan protest vojnih penzionera ispred vlade Srbije. Istovremeno upozoravam da vlast pokušava na sve načine da spreči taj protest, jer nekakva “radna grupa intenzivno radi na Zakonu o javnom dugu, koji će biti usvojen do kraja godine i kojim će biti regulisan način isplate duga…”. Interesantno je zapaziti da ističu vremenski termin “do kraja godine”, slično onom što je premijer izjavio u Narodnoj skupštini 22.12.2014.godine, a od tada prolazi šesti mesec ove godine.Toliko im je stalo do otkazivanja tog protesta da nude razne usluge, pomoć po mestu stanovanja pojedincima iz org.odbora i sl., pozivaju ih na razgovor u ministarstvo da im saopšte “uspehe radne grupe”, ali neće da izađu ispred svojih penzionera da s njima popričaju, da im objasne zašto nisu uskladili naše penzije kako su obećali “za par dana, samo što nije, ubrzo…,” da čuju njihovo mišljenje, možda bi im pomogli da izađu iz ćorsokaka u koji su sebe doveli neustavnim i nezakonitim postupanjem. Šta je naš odgovor: masovno izaći pred vladu i čekati da se oni pojave i kažu šta imaju, a mi da ponovimo naš zahtev, stotone puta izrečen, ustavnim odlukama potvrđen 11.06% je naše pravo, pod istim uslovima i na isti način kao svim ostalim penzionerima u Srbiji!!! “Ko hoće taj može, ko sme taj ide napred…” -izreka našeg čuvenog vojskovođe, prema kom se tadašnja država ogrešila više nego današnja prema nama.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija