Početna Magazin Godine Hrana bez roka trajanja

Hrana bez roka trajanja

Neke namirnice nikada ne mogu da se pokvare i zaista traju večno. Ako nisu pravilno čuvane, mogu izvetriti, malo promeniti ukus, promeniti boju, ali uvek ostaju bezbedne za upotrebu.

Mondo je objavio kratku listu namirnica koje nemaju rok trajanja:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Med može da promeni boju, da se kristališe, ali uvek ostaje bezbedan za upotrebu i ukusan, jer mikroorganizmi ne mogu da prežive zbog niskog sadržaja vode u medu. Med čuvajte na hladnom i tamnom mestu, u dobro zatvorenoj posudi (jer nije otporan na mrave).

Šećer, beli, smeđi, ili u prahu – zauvek će biti jestiv jer, kao kod meda, bakterije ne mogu da žive u takvom okruženju. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu.

Sirće u dobro zatvorenoj flaši ne može da se pokvari ili izvetri. Ali, ako ne želite da jedete salatu sa sirćetom starim nekoliko godina, koristite ga za skidanje kamenca sa posuđa, pločica u kuhinju i kupatilu, na primer.

Pirinač, osim braon koji sadrži više ulja od drugih vrsta pirinča, može da traje zauvek. Trebalo bi da ga držite na hladnom i suvom mestu, a može i u frižideru ili zamrzivaču.

So takođe ne može da se pokvari ako je čuvate na haldnom I suvom mestu. Čak i kada upije vlagu može da se konzumira samo što će ukus te soli biti malo izmenjen.

Alkohol, tj. žestoka pića koja sadrže visok procenat alkohola, takođe ne mogu da se pokvare čak i ako je flaša prethodno otvarana. Miris i ukus mogu da oslabe ali se piće može konzumirati. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, čvrsto zatvorenog.

Ekstrakt vanile zapravo postaje sve bolji tokom vremena, ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu u dobro zatvorenom pakovanju.

Javorov sirup, kao i med, traje zauvek. Jedina razlika je u tome što treba da ga čuvate u zamrzivaču.