Početna Magazin Godine Ljubitelji sporta uspomenama protiv demencije

Ljubitelji sporta uspomenama protiv demencije

Oživljavanjem starih scena iz istorije omiljenih sportskih klubova i događaja unapređuje se stanje osoba koje pate od demencije ili Alchajmera.

Demencija pritiska pojedince i društvo u celini, i zato se velika pažnja posvećuje borbi protiv nje, ne samo medicinskim sredstvima već i alternativnim metodama. Nedavno je objavljen snimak koji prikazuje kako se pacijent sa težim oblikom demencije „budi“ muzikom iz mladosti. Na sličan način, u Velikoj Britaniji radi mreža pod nazivom Sportska sećanja (Sporting Memories).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Strast gledanja naših heroja iz sporta, omiljenih timova ili učešće u nekom sportu, pružaju nam doživotne uspomene. Oživljavanjem ovih scena unapređuje se stanje osoba koje pate od demencije ili Alchajmera – kažu iz ove organizacije.

Mreža okuplja grupe starijih ljubitelja sporta koji se uz pomoć video materijala i fotografija podsećaju na događaje, što dalje vodi živim debatama i razgovorima o omiljenim utakmicama i ekipama. U okviru ideje mreže Sportskih sećanja, preko 2.500 sportskih uspomena podeljeno je na intenetu, a mreža je dobila podršku i sportskih organizacija aktivnih sportista.

Ovo je zapravo jedna od vrsta tzv. „terapije reminiscencijom“ tj. terapija kroz podsećanje, buđenje uspomena, čiji najvažniji faktor jeste angažovanje mozga, ali i samo druženje i razgovor.