Početna Magazin Godine Društvo Holandija: 20 godina raste broj starijih kriminalaca

Holandija: 20 godina raste broj starijih kriminalaca

Holandija: 20 godina raste broj starijih kriminalaca

Godine 2009. u Holandiji bilo je preko 4.000 slučajeva u kojima su optužene osobe starije od 60 godina. Ovakva eksplozija rasta krivičnih dela i prekršaja kod najstarije populacije ne može biti slučajna, piše u izveštaju koji se naredne godine bavio ovom novom pojavom u holandskom društvu.

Napomena Penzina: Holandija je samo jedna od država koje beleže pojavu povećanog broja slučajeva kriminala među starijom populacijom – u ovom tekstu možete naći linkove za slične trendove u Japanu, Južnoj Koreji, SAD, Velikoj Britaniji (pogledajte linkove u tekstu)…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izveštaj navodi da tužilaštvo očekuje dalji dalji rast u narednim godinama, pa postoji i mogućnost da će Holandiji u narednom periodu trebati i novi zakoni koji će definisati ovu pojavu (Elderly people: The increase of over-60 crime in The Netherlands: An exploration).

Rast kriminala među najstarijim Holanđanima beleži se još od 1994. godine. Tada je bilo zatvoreno svega 60 osoba starijih od 60 godina. Do 2002. godine taj broj se udvostručio (119 zatvorenika 60+), a 2006. godine broj starijih zatvorenika dostigao je 234 (što je i dalje bilo tek 1,6% od ukupnog broja osuđenih).

U periodu 2002-2006, povećao se broj starijih od 55 godina koji su se pojavljivali pred sudom kao optuženi: sa 12.187 u 2002. godini, na 16.073 u 2006. godini. To je bio rast od 32 odsto, dok je broj svih slučajeva beležio 5 puta manji rast – 6,1%.

 

 

Izveštaj procenjuje da ova pojava ne može da se objasni samo „dvostrukim starenjem“ (duži životni vek i bolje zdravlje u dubljoj starosti). Među moguće uzroke treba uvrstiti i psihijatrijske probleme, psiho-socijalne i socio-ekonomske uzroke, itd.

Jedan od uzroka može biti i sudska praksa koja manje toleriše kriminalne radnje starije populacije.

U Holandiji je 2007. godine bilo skoro 2,4 miliona starijih osoba, tj. oko 14% ukupnog broja stanovnika (svaki sedmi građanin). Od toga oko 600.000 bilo je starije od 80 godina (4% stanovništva).

Izveštaj navodi da jedan od razloga može biti i dosada i gubitak kontakta sa ljudima nakon smrti supružnika. Ovo se naročito odnosi na one koji u ranijem periodu nisu imali problema sa zakonom.