Društvo Magazin Godine

Zatvori počinju da liče na (loše) domove za stare

Od 2009. do 2013. godine, broj zatvorenika starijih od 50 godina u SAD porastao je za 25 odsto – na 30.962, dok je procenat mlađih zatvorenika smanjen za jedan odsto. Zakon koji predviđa otpuštanje starijih zatvorenika donet je pre godinu i po dana, ali rezultata nema…

Iako je Federalni biro za zatvore ublažio je svoju politiku u cilju otpuštanja najstarijih ili bolesnih zatvorenika preko 65 godina, istraživanje na terenu ukazuje da su samo dva zatvorenika puštena po ovom osnovu tokom prve godine od donošenja ove odluke (avgust 2013. – avgust 2014).

Ministarstvo pravde je u pisanoj izjavi dostavilo podatak da je 18 osoba otpušteno iz zatvora prema zakonu koji oslobađa stare zatvorenike od avgusta 2013. godine.

Ideja je bila da se smanji broj ukupne zatvorske populacije od 200.000 ljudi u kojoj zatvorenici stariji od 50 godina čine 15 odsto, sa tendencijom rasta njihovog broja zbog decenijske oštre kaznene politike.

Suština problema je u rastu troškova zbrinjavanja starijih zatvorenika – pre svega zbog zdravstvene zaštite. Tako zatvorenik stariji od 50 godina košta SAD za osam ili više odsto u odnosu na mlađe, to jest, prosečno 24.538 dolara godišnje.

– Zatvorska uprava nema na raspolaganju odgovarajuće osoblje koje je potrebno za staranje o starijim zatvorenicima, i imaju vrlo malo obuke na ovu temu. Zatvorski objekti nisu prilagođeni zatvorenicima koji se otežano kreći i imaju druge fizičke teškoće – zaključuje se u izveštaju Ministarstva pravde, piše USA Today.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija