Magazin Godine Svet

Južna Koreja: Raste stopa kriminala među starijim građanima

Južna Koreja beleži sve veći broj krivičnih dela čiji su izvršioci stariji građani, navodi se u policijskom izveštaju objavljenom početkom maja 2015. godine.

Broj građana starijih od 65 godina koji su počinili teška krivična dela u Južnoj Koreji porastao je za 40 odsto od 2011. do 2013. godine.

Uzrok nije samo u demografskim promenama i starenju nacije, te većem broju starijih osoba – broj nedela raste po većoj stopi nego broj starijih građana! Istovremeno, pao je kriminal u mlađim društvenim grupama.

– Najveći razlog zašto raste broj krivičnih dela starijih građana jeste taj što nikoga nije briga za njih. Bolji programi pomoći za stare pomoći će da se ova dela spreče – kaže Li Su-Jung, profesor kriminalističke psihologije.

Siromaštvo i depresija su ozbiljan problem među starijim Koreancima. Prema izveštaju OECD-a, skoro polovina (49%) starijih Koreanaca živi u relativnom siromaštvu.

U Seulu je broj starijih prešao broj dece, a preko 250.000 starijih građana živi samo, piše BBC.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija