Društvo Magazin Godine Svet

Sve više starih lopova

Kao i svake godine, japanska policija objavila je svoj izveštaj u vezi sa prestupima. I kao što se već godinama unazad dešava, “kriminal sedih” ili kriminal čiji su akteri stariji građani nalazi se u porastu.

Više od četvrtine osoba koje su uhapšene tokom 2012. godine u krađi po prodavnicama bilo je staro 65 ili više godina.

Tokom 2011. godine bilo je uhapšeno 48.637 starijih osoba, a po prvi put, prošle godine, broj starijih lopova premašio je broj mlađih.

“Dok je ukupni broj hapšenja smanjen prošle godine, procenat hapšenja starijih osoba je porastao”, ističe portparol tokijske policije. “Naša istraga pokazuje da su stariji lopovi uglavnom osobe koje žive same, koje nemaju sa kim da pričaju i nemaju nikakav hobi ili interesovanje.”

 

Predmet krađe su, uglavnom, osnovne potrepštine: hrana i odeća. Ništa luksuzno.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija