Početna Magazin Godine Gubitak kose u perimenopauzi i biotin

Gubitak kose u perimenopauzi i biotin

U perimenopauzi mnoge žene primećuju promene u kvalitetu kose. Rešenje može biti u promeni ishrane

Kosa nam je važna. Žene to, uglavnom, otvoreno priznaju. Međutim, nakon dužeg stresnog perioda, bolesti, ponekad usled trudnoće, kosa gubi svoj kvalitet. To je sve uticaj dešavanja u telu kojih mi nekada i nismo svesni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom 40-ih, većina žena ulazi u perimenopauzu. Kako većina žena odbija da prihvati da im se ovaj prelaz uopšte dešava, izbegavaju i da prepoznaju unutrašnje promene koje mogu da osete, a koje bi mogle da im ukažu na pravilan način rešavanja problema sa kojima se možda prvi put u životu suočavaju. Lakše je okrenuti se preparatima za spoljnu upotrebu, koji, zato što se problemu pristupa sa pogrešne strane, mogu imati samo trenutan, prolazan efekat.

Dakle, pre nego što počnete sa rasipanjem sredstava i vremena na razne divno upakovane, mirišljave kozmetičke preparate, pozabavite se promenama koje vam se (ipak) dešavaju. U 40-im počinje da se, u ženskom telu, javlja hormonska neravnoteža, pada nivo estrogena, često se javlja brže gomilanje sala u predelu stomaka, nokti postaju krti, a kosa opada više nego ranije. Kosa često postaje suvlja, slaba, bez sjaja i brzo se tanji.

Počnite da uvodite biotin u ishranu. Biotin ili vitamin B7 može da se nađe u našim apotekama u kombinacijama sa drugim vitaminima ili sam. Razmislite ipak o prilagođavanju svoje ishrane tako da svom telu omogućite da putem hrane dobija više ovog vitamina. Dobri izvori biotina su: iverak, losos, skuša, blitva, zelena salata, spanać, jaja, pasulj, kikiriki, susam, kozje mleko, brazilski orasi, bademi, integralne žitarice, avokado, šargarepa…

Iako rezultati ne mogu biti vidljivi odmah (i sa suplementima je potrebno oko tri meseca da se primeti razlika), promena načina ishrane doprineće na duže staze mnogo više vašem organizmu. Ukoliko sada počnete da se prilagođavate, možda i ne doživite probleme koje obično sa sobom donosi menopauza.