Magazin Godine Život i godine

Dokazano: što je starije, drveće je bolje!

Rezultati međunarodnog istraživanja pokazuju da brzina rasta drveća nastavlja da se ubrzava i da, što je starije, drveće bolje apsorbuje ugljenik

Brzina rasta drveća ne usporava kako ono postaje starije i veće. Naprotiv, njihov rast nastavlja da se ubrzava, sudeći prema istraživanju koje je pre par dana objavljeno u časopisu Nature.

“Ovo otkriće u suprotnosti je sa uobičajenom pretpostavkom da rast drveća vremenom opada kako drveće postaje starije i veće”, kaže Nejt Stivenson, glavni istraživač i šumski ekolog. “To takođe znači da je veliko, staro drveće bolje u apsorbovanju ugnjenika iz atmosfere nego što se obično pretpostavljalo.”

Međunarodni istraživački tim sakupio je merenja 673.046 drveća koja pripadaju 403 vrsti iz tropskih, suptropskih i regiona sa umerenom klimom, sa šest kontinenata. Merenja su obuhvatala izračunavanje stepena rasta mase za svaku vrstu, a zatim analiziranje pravaca razvoja 403 vrste. Rezultati su pokazali da se, kod većine vrsta drveća, stepen rasta mase povećava konstantno sa veličinom drveta. U nekim slučajevima, veliko drveće izgleda da dodaje masu ekvivalenta ugljen-dioksida čitavog manjeg drveta svake godine.

“U poređenju sa čovekom, to je kao da naš rast nastavlja da se ubrzava nakon adolescencije, umesto da usporava”, objašnjava Stivenson. “Prema tim merilima, sredovečni ljudi bi mogli da teže pola tone, a u penziji bi imali preko tone.”

Stopa rasta koja se stalno povećava znači da pojedinačno, veliko, staro drveće bolje apsorbuje ugljenik iz atmosfere. Ugljenik koji se apsorbuje prirodnim procesom smanjuje količinu ugljen-dioksida u atmosferi i može da pomogne u pravljenju kontrateže količini ugljen-dioksida koji stvaraju ljudi. Međutim, istraživači obazrivo primećuju da brzi stepen apsorbcije pojedinačnog drveća ne znači obavezno i neto porast skladištenja ugljenika čitave šume.

“Staro drveće, uostalom, može da umre i otpusti ugljenik natrag u atmosferu u toku raspadanja”, kaže Adrijan Das, koautor. “Ali naši nalazi sugerišu da, dok je živo, veliko staro drveće igra disproporcionalno važnu ulogu u dinamici šumskog ugljenika. To je kao da su zvezde vašeg omiljenog sportskog tima grupa 90-godišnjaka.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija