Građani Srbije najčešće kupuju šunku i salamu

Građani Srbije od mesnih prerađevina najčešće kupuju šunku i salamu, pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije (CEPS).

Istraživanje je sprovedeno u junu 2020. godine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Potrošači nekoliko puta nedeljno konzumiraju najviše šunku (43,4 odsto ispitanika) i salamu (33,8 odsto). Slede trajne kobasice (24,9 odsto), paštete (24 odsto) i viršle (13,2 odsto).

Ispitanici nisu umešni u prikupljanju podataka o kvalitetu proizvoda. Kako je saopštio CEPS, potrošači u Srbiji nemaju ni jasne kriterijume za procenu kvaliteta proizvoda.

Više od polovine ispitanika ne čita pažljivo spisak sastojaka. Razlog koji navode jeste da ne znaju kako da procene te informacije.

Podsećanje Penzina: Jedno drugo istraživanje zaključilo je da su građani Srbije sve obaveštenji o hrani koju kupuju. Navedeno je da gotovo 15 odsto ispitanika redovno čita deklaracije na proizvodima. Deklaracija utiče i na odabir proizvoda kod približno 55 odsto anketiranih u tom istraživanju.
V: Manje od četiri odsto građana se hrani zdravo

Potrošači u Srbiji se informišu od prijatelja (65,6 odsto), zatim putem medija (59,6 odsto) i preko članova porodice (47,3 odsto). Deo ispitanika (39,5 odsto) informiše se i putem društvenih mreža.

Najmanje se informišu od strane stručnjaka, samo 15,6 odsto ispitanika je izabralo tu opciju, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

„Interesantan je podatak da su baš viršle proizvod koji ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama. Obrok koji uključuje viršle ih podseća na lepe, rasterećene, prijatne trenutke iz detinjstva, na primer, na vrtić, dane provedene kod babe i dede ili na studentske dane“, rekla je Vera Vida, predsednica CEPS-a.

Izvor: Beta

Mogli bi vas zanimati i sledeći tekstovi i vesti: