Magazin Godine Zdravlje

Ne kupujte meso bez deklaracije

Meso i mesne prerađevine bez deklaracije automatski se smatraju neispravnim jer ne postoji podatak o životinji, zdravstvenom statusu, procesu higijene na liniji proizvodnje… 

Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije, naglasila je da se meso i mesne prerađevine bez deklaracije automatski smatraju neispravnim jer ne postoji podatak o životinji, zdravstvenom statusu, procesu higijene na liniji proizvodnje… Zato pri kupovini treba obratiti pažnju na pakovanje, kao i na deklaraciju na pakovanju i na žig.

Ona je gostujući u Dnevniku RTS-a objasnila da proizvodnja u sopstvenom domaćinstvu nije zabranjena ako se kolje i proizvodi za sopstvenu porodicu, ali je zabranjeno to meso stavljati u promet. Tako je i poslednji slučaj u Velikoj Plani slučaj ilegalnog prometa hrane.

Da su rađena laboratorijska ispitivanja tog mesa, time bi se legalizovao ilegalni promet. Svi legalni objekti su pod kontrolom Veterinarske inspekcije i u njima nema mesa sumnjivog kvaliteta.

Prošlo je 10 godina od kako smo počeli sa identifikacijom svake životinje, uvođenjem centralnih registara, kontrolnog veterinarskog broja, stavljanjem pod nadzor svih objekata u kojima se obavlja klanje i vrši proizvodnja, kao i malopromet. To su specijalizovani objekti u kojima se prodaje meso, mleko, jaja, med, zatim ribarnice, kasapnice, to je sve u potpunom sistemu odobravanja registracije i praćenja od strane Veterinarske inspekcije”, objasnila je Sanja Čelebićanin.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija