Početna Magazin Godine Google + farmaceutske kuće = unapređenje zdravstva + određene obaveze stanovništva

Google + farmaceutske kuće = unapređenje zdravstva + određene obaveze stanovništva

Google + farmaceutske kuće = unapređenje zdravstva + određene obaveze stanovništva

Precizni podaci dobijeni u stvarnom vremenu definitivno omogućavaju bolju brigu o zdravlju, ali bi možda trebalo da se pripremimo na cenu – svojevrsni stalni nadzor.

Fotografija iz teksta: Dizajn kutija za lekove – prostor za inovacije

Francuska farmaceutska kuća Sanofi i Life Sciences, odeljenje Gugla koje je sad pod okriljem novoosnovane kompanije Alphabet, sklopili su sporazum o saradnji „kako bi se unapredila briga o pacijentima obolelim od dijabetesa tipa 1 i 2 i briga o njima“, navodi se u saopštenju kompanije Sanofi.

Ovom saradnjom treba da se iskoriste „tehnologije za analizu podataka, minijaturna elektronika i čipovi male snage“ za „praćenje u kontinuitetu i stvarnom vremenu“ zdravstvenog stanja pacijenata.

Danas, svaki drugi pacijent napusti prepisan tretman u toku prve godine lečenja „a među onima koji nastavljaju sa tretmanom, polovina ne postiže zadovoljavajuće rezultate“, rekla je za Monde Paskal Vic iz Sanofija.

Sanofi je već osmislio specijalan merač šećera u krvi koji je povezan sa Eplovim Ajfonom. „Međutim, tehnologije veoma brzo napreduju, a mi nismo u najboljoj poziciji da ih razvijamo“, objašnjava.

Sa svoje strane, Google je pre dve godine stvorio odeljenje Life Sciences koje je već najavilo istraživačke programe iz oblasti genetike, nanodijagnostike i neurodegenerativnih bolesti, podseća Monde.

Proizveli su i kontaktno sočivo koje meri nivo šećera u krvi dijabetičara. U cilju sprovođenja ovog projekta, 2014. godine su potpisali sporazum o saradnji sa švajcarskom farmaceutskom kućom Novartis.

Calico, Guglova laboratirija koja je stvorena istovremeno kada i Life Sciences, zaključila je, 2014. godine, sporazum sa američkom biotehnološkom kompanijom AbbVie u cilju sprovođenja istraživanja neurodegenerativnih bolesti.

Januara 2015. godine, Life Sciences i američka laboratorija Biogen udružile su se kako bi proučavale činioce koji utiču na napredovanje multipla skleroze. I ovde je akcenat i na senzorima i analizi podataka.

Prema rečima Deniz Silber, predsednice Basil Strategie, specijaliste digitalne medicine, farmaceutske laboratorije moći će, pomoću digitalnih pomagala, da izmere stopu uspešnosti leka i ocene da li je lek pravilno korišćen. Farmaceutske kuće, na taj način, dobijaju nove argumente za određivanje cene leka.

Treba, kaže Silber, „da pripremimo stanovništvo na promenu stava kada je u pitanju zdravlje: šta vlasti mogu da traže u zamenu za zdravstveni sistem koji je naizgled besplatan? (…) Kontrausluga bi mogla biti obaveza nošenja senzora koji bi slali podatke lekaru u stvarnom vremenu.“