Početna Magazin Godine 7 Guglovih projekata za zdravlje

7 Guglovih projekata za zdravlje

7 Guglovih projekata za zdravlje

Godine 2013. kompanija Gugl ulazi dublje u oblast medicine i zdravlja: predstavlja Google Glass naočare koje mogu da se koriste i kao alatka za neka ispitivanja pacijenata, ali i pokreće nove segmente u okviru korporacije koje su posvećene razvoju novih proizvoda i usluga u oblasti zdravlja.

Prema pisanju Wall Street Journal-a, više od trećine Guglovih sredstava za investicije u 2014. godine usmereno je na zdravlje i medicinu, što je skok od oko 9 odsto u odnosu na prethodne dve gdoine. Ovo je 7 Guglovih projekata u ovoj oblasti u 2015. godini:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

1. Google Genomics

Guglov prvi proizvod posvećen DNK analizama i istraživanjima. On pruža mogućnost čuvanja, analize, istraživanja i razmene DNK sekvenci uz pomoć Guglove „oblak“ infrastrukture („cloud“). Objedinjavanje hiljada, a zatim i miliona podataka o DNK imaće ogroman značaj za medicinu u 21. veku.

2. Pilula za otkrivanje raka

Ideja je da pilula bude ispunjena nano česticama koje se magnetno povezuju sa određenim molekulima u krvi koje povezujemo sa rakom. Istovremeno bi pacijent nosio narukvicu koja bi alarmirala ukoliko prepozna da je došlo do povezivanja. Prototip je testiran tek na veštačkim udovima, a pre konačnog proizvoda biće teško odrediti i uticaj nano ćelija u organizmu čoveka.

3. Google Fit

Ovo je Guglovo rešenje među hiljadama aplikacija i prenosivih uređaja za praćenje zdravstvenih parametara. Guglova platforma prati ciljeve koje korisnici sebi postave, i prati kretanje i aktivnosti korisnika pomoću senzora ili prenosivih uređaja.

4. Google Glass (Gugl naočare – video) 

Ubrzo pošto su ispitivali kako korisnici naočara pretražuju internet, tim u Guglu uvideo je potencijal za upotrebu ovog uređaja u zdravstvene svrhe. Prvo je jedan profesor hirurg nosio naočare tokom operacije pa su studenti mogli da prate njegov rad u realnom vremenu, a zatim su naočare ušće u nekoliko pilot programa učenja i telekonferencija. Za sledeću generaciju naočara najavljeno je poboljšanje trajanja baterije.

5. Healthcare Helpouts

Platforma povezuje osobe koje pretražuju internet zbog svojih zdravstvenih simptoma, i lekare koji pokušavaju da im daju odgovor u video razgovoru. Platforma može da se koristi i za prvi krug žalbi pacijenata matičnim ustanovama ili nadležnim institucijama.

6. Sočiva koja prate nivo šećera u krvi kod dijabetičara (fotografija na vrhu – čitajte više na Penzinu)

7.Dijagnostika

U februaru 2014. godine Gugl je stupio u partnerstvo sa kompanijom Quest Diagnostics radi stvaranja platforme za upravljanje bezbednom i jednostavnom elektronskom komunikacijom između pacijenata i lekara u cilju postavljanja dijagnoze od preko 100.000 zdravstvenih centara i lekarskih ordinacija širom SAD, piše Heath Care Global.