Početna Magazin Godine Ekonomija Tek od ovog leta, isplata ex-Yu penzija u punom obimu

Tek od ovog leta, isplata ex-Yu penzija u punom obimu

Tek od ovog leta, isplata ex-Yu penzija u punom obimu

Isplata penzija nekadašnjih jugoslovenskih republika se tek od ovoga leta obavlja u punom obimu. Penzije iz Crne Gore se isplaćuju isključivo u evrima, a jedino kasne u isplati penzije iz Bosne i Hercegovine.

Fotografija iz teksta „Zlatne godine

Penzionerima koji penzije primaju iz bivših jugoslovenskih republika, banke savetuju isplatu u evrima jer je tako najpovoljnije – isplata se, prema rečima bankara, najbrže obavlja i penzioneri tako imaju najmanje troškova.

Kako se navodi u prilogu RTV, najveće penzije imaju penzioneri u Sloveniji – prosek je 560 evra, Hrvatskoj292 evra, a na treće mesto je, ispred Makedonije, izbila Crna Gora sa 273 evra. Srbija je na 4. mestu sa 188 evra prosečne penzije.

Novina je da se od ovoga leta isplaćuju i penzije iz Crne Gore i Makedonije u Srbiji, a Komercijalna banka ima ulogu administratora za sve republike.

Pošto se penzije u Bosanskoj Federaciji isplaćuju iz tekućeg priliva, kada kasne uplate doprinosa, kasni početak i isplate penzija. Isplata je prvo zvanično pomerena sa prvog na peti, a zatim na osmi dan u mesecu. Zbog ovoga i žitelji Srbije koji primaju tzv. bosanske penzije, prethodnih meseci imaju velikih problema.

Redakcija Penzina upućuje čitaoce koji nam se javljaju sa pitanjem kome da se žale zbog ovoga, na adresu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jer je ovo ministarstvo zaduženo za sprovođenje međunarodnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa drugim državama.

Međutim, kako je problem nastao unutar samog Fonda MIO/PIO BiH, teško da se tu bilo šta može učiniti.

Pogledajte prilog RTV-a: