Početna Magazin Godine Zdravlje Gojaznost u poznim godinama

Gojaznost u poznim godinama

Gojaznost u poznim godinama

Gojaznost kod starijih osoba naročito je rizična jer, uz sve ostale rizike koje prate sva doba, povećava opasnost od povreda, otežava manipulisanje teže pokretnim i nepokretnim pacijentima i onemoćalim licima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Gojaznost ili pretilost (lat. obesites) jeste hronično stanje u kom se u ljudskom telu mast taloži u količinama koje negativno utiču na zdravlje, kretanje, ali neretko, i na društveni život pojedinca.
Gojaznost je kod čoveka ređe uzrokovana metaboličkim poremećajem, a češće načinom života. Svako povećanje 10% više od idealne težine smatra se gojaznošću. Srećemo je kod svih uzrasta: u pubertetu je podjednako zastupljena i kod oba pola, a kasnije je češća kod žena nego u muškaraca. Prema rasporedu masnog tkiva prepoznajemo:
  • ginoidni, ženski ili kruškolikiki tip gojaznosti – nakupljanje masnog tkiva pretežno u karličnom pojasu, na butinama, bedrima, u predelu zadnjice, koja dovodi do mehaničkih komplikacija u vidu degenerativnih promena na velikim zglobovima, otežanog kretanja, pojave proširenih vena i oboljenja disajnih organa
  • androidni, muški ili jabukoliki tip gojaznosti – deponovanje masnog tkiva u predelu ramenog pojasa, gornjeg dela trbuha kao i oko unutrašnjih organa, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog pritiska, povećanja metabolizma masti i sećera, kao i nekih oblika karcinoma.
Gojaznost kod starijih osoba naročito je rizična jer, uz sve ostale rizike koje prate sva doba, povećava opasnost od povreda, otežava manipulisanje teže pokretnim i nepokretnim pacijentima i onemoćalim licima. Postoji više razloga zbog čega je veća sklonost ka gojenju kod starijih osoba: usporen metabolizam, smanjene fizičke mogućnosti i aktivnosti, prestanak rasta, itd. 

Zato je veoma dobro za čoveka koji naginje gojaznosti da već u srednjim godinama punu pažnju posveti ovom problemu i reši ga na vreme kako bi omogućio sebi, i svojim najbližim, ugodnije buduće dane i starost do sasvim poznih godina.Zanimljivosti: Kod drugih sisara gojaznost je veoma retka, usled neprestane borbe za hranom u divljini. Međutim, kod čoveka, ali i životinja koje čovek gaji ili koristi kao kućne ljubimce (iz roda sisara i ptica), gojaznost se sreće često, a, utisak je, u moderno vreme više nego ikada ranije. Do relativno skoro, gojaznost se prvenstveno smatrala estetskim problemom, mada je u nekim kulturama čak predstavljala ideal lepote, mahom kao znak imućnosti i pripadnosti društvenoj eliti.

Slika: Hajnc Gut, Mis Flora