Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu spremno za zimu

Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu je spremno za zimski period. U narednim danima počeće sa radom i novi objekti za zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu.

„Od početka pandemije u Prihvatilištu za odrasla i stara lica nismo imali nijednog zaraženog korisnika zahvaljujući velikom zalaganju zaposlenih“, rekla je Nataša Stanisavljević sekretarka Grada Beograda za socijalnu zaštitu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kaže da su zaposleni u Prihvatilištu zajedno sa korisnicima bili u sedam ciklusa preventivne izolacije. Trenutno rade u režimu smenskog rada od 12 sati u cilju zaštite svojih korisnika. Naglašava da je obezbeđen dovoljan broj zaštitne opreme.

Prihvatilište za odrasla i stara lica trenutno brine o 66 korisnika, a ukupni kapacitet je 104 mesta.

„Mesta ima, novi korisnici sa negativnim PCR testom borave u izolacionom bloku 14 dana, a nakon toga se smeštaju u sobe na spratu. Ukoliko je korisnik pozitivan na kovid-19, upućuje se u neku od bolnica, u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja“, objašnjava gradska sekretarka.

Grad Beograd na vreme, kako kaže Nataša Stanisavljević, još tokom letnjih meseci napravio sveobuhvatan plan oko zbrinjavanja beskućnika. U zimskom periodu, naime, potrebno je da se obezbedi veći stepen podrške za ugrožena odrasla i stara lica, a posebno za kategoriju beskućnika. Leta 2020. godine je, kaže gradska sekretarka, renoviran deo Prihvatilišta za odrasla i stara lica i pretvoren u izolacioni blok.

„U saradnji sa nadležnim epidemiolozima Gradskog zavoda za javno zdravlje organizovan je obilazak potencijalnih objekata koji će služiti za prihvat beskućnika. Tom prilikom su odvojena dva objekta koja ispunjavaju neophodne uslove zato što imaju odvojene sobe kao izolacione blokove. Odlukom Gradskog štaba dati su na korišćenje Prihvatilištu za odrasla i stara lica.“

U saradnji sa Crvenim krstom, pokrenuti su i novi centri za dnevno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe. U toku su radovi na njihovom opremanju. U narednim danima će početi sa radom. Objekti se nalaze na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu.

Izvor: Beoinfo
FotografijaMika sa Unsplash