Početna Magazin Godine Fizička aktivnost u trećem dobu – faktori zdravlja i rizika

Fizička aktivnost u trećem dobu – faktori zdravlja i rizika

Fizička aktivnost u trećem dobu – faktori zdravlja i rizika

Fizička aktivnost je odlučujući faktor za kvalitetan stil života, koji ujedno sprečava i smanjuje različite fizičke i psihičke promene koje su vezane za starenje. Stariji muškarci i žene mogu s godinama znatno poboljšati kako kondiciju i snagu, tako i ravnotežu i pokretljivost.

Fizička ativnost čak deluje tako što može pozitivno uticati na razne psihološke faktore i kvalitet života starijih, a isto tako može da spreči ili bar smanji rizik od pojave demencije.

Faktori rizika

Pasivnost i starost su zajedno veliki faktor rizika za razvoj bolesti. Neometan rad organizma u starosti češći je kod osoba koje ostaju aktivne i znatno ukazuje na to da hronične bolesti, koje su u vezi sa starenjem, u određenoj meri zavise pre od fizičke pasivnosti nego od samog starenja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Funkcionalna sposobnost kod starije osobe zavisi od godina, pola, gena, bolesti, kao i od fizičkog i psihičkog načina života.

Faktori zdravlja

Zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti su u velikoj meri jednake za starije osobe i ostale starosne grupe. Istraživači pokazuju da je moguće poboljšati zdravlje i sprečiti bolest kroz fizičku aktivnost i treniranje, čak i kod osoba sa malim sposobnostima i složenom kliničkom slikom.

Fizička aktivnost i trening vode povećanju mišićne mase i mišićne snage i boljoj funkcionalnoj sposobnosti kada su u pitanju koordinacija, ravnoteža i pokretljivost, koje u svojoj osnovi smanjuju rizik povreda usled padova.

Treniranje u društvu i pozitivnom okruženju doprinosi pozitivnom uticaju na pamćenje, sposobnost inicijative, raspoloženje i doživljaj zdravlja. Fizička aktivnost može da spreči razvoj i poboljša funkcije kod osoba sa demencijom.

Preporuke

Starije osobe nisu homogena grupa što podrazumeva da je teško dati jedno opšte uputstvo. Treba izložiti individualno dokazane programe treniranja i aktivnosti.

Aktivnosti kao što su biciklizam, nordijsko hodanje i šetnje 2-3 puta nedeljno najmanje 20 minuta laganim ili srednjim intenzitetom utiču pozitivno na faktore rizika koji dovode do oboljenja srca i krvnih sudova.

Trening snage najmanje 1-2 puta nedeljno za ruke i noge sa najmanje 10-12 ponavljanja sa najjačim mogućim otporom. Treniranje, kao što je ustajanje i sedanje na stolicu ili stepenik, moguće je sprovoditi svakodnevno.

Napomena: Tekst je u originalu objavljen na švedskom, a prevod je preuzet od prijateljskog portala Besplatan sport.