Početna Magazin Godine Ekonomija Direktori 500 najvećih američkih kompanija zarađuju 335 puta više od zaposlenih

Direktori 500 najvećih američkih kompanija zarađuju 335 puta više od zaposlenih

Direktori 500 najvećih američkih kompanija zarađuju 335 puta više od zaposlenih

Federacija američkih sindikata (AFL-CIO) uporedila je prosečne zarade američkih radnika sa platama direktora kompanija sa liste S&P 500 u 2015. godini. Prosečna plata radnika – 37.000 dolara. Prosečna plata ovih 500 direktora – 12,4 miliona dolara.

Zanimljivo je da je u prethodnoj, 2014. godini, razlika bila i veća – 373 prosečne radničke plate bile su potrebne za jednu platu direktora. Organizacija podseća da su plate radnika nekada bile usklađene sa rastom inflacije, ali da se to ne radi još od 1964. godine – punih pola veka.

Napomena Penzina: Podatak je pomalo izmešan jer kombinuje opšti prosek sa prosekom 500 najvećih, ali tih 500 najvećih poseduje i mnoge druge kompanije koje čini američku ekonomiju, ili su poslovi tih kompanija tesno vezani za 500 najvećih, pa je veza ipak jača nego što se može činiti u prvi mah.

Razlike su velike i među najplaćenijim direktorima. Na primer, kompanija iz oblasti zdravstva platila je direktoru 119 miliona dolara za godinu dana 2015, što je oko 10 miliona mesečno. „Najslabije“ plaćeni direktor među prvih 100 ima platu od skoro 19 miliona što nije ni cela dva miliona godišnje.

Glavni izvor prihoda direktora jeste njihovo upravljanje procesom izbegavanja plaćanja poreza čime prave budžet iz kog se i njima povećava plata. Oni to rade birokratskim vratolomijama gde američke kompanije zapravo imaju sedišta negde u „poreskom raju“, i profit ostaje van domašaja poreskih službi i američkog naroda.

Napomena Penzina: Na prosečnu platu od 700 evra (bruto), istim ovim odnosom, direktori najvećih firmi imali bi oko 135.000 evra mesečna primanja (bruto).

Najveće kompanije koje na ovakav način izbegavaju porez jesu:

  • Epl – IT kompanija poznata po brendovima kao što su Ajfon, Ajped, Mekbok računari, itd – oko 200 milijardi dolara profita za oporezivanje nedostupno američkim poreznicima
  • Ficer – farmaceutska kompanija koja izbegava da plati porez na profit u visini od 193 milijarde godišnje, a koja je u javnosti poznatija po (humanoj PR) objavi da neće više da prodaje sastojke za injekcije za izvršenje smrtne kazne
  • Majkrosoft – softverska kompanija koja je pre nekoliko godina kupila i Nokiju – koja izbegava porez na 108 milijardi
  • Dženeral Elektrik – izbegava porez na 104 milijarde dolara
  • celu listu možete pogledati u izveštaju AFL-CIO.

U izveštaju se navode i pojedini primeri ponašanja direktora prema američkim radnicima. Direktorka kompanije iz Ilinoisa ponudila je radnicima da pristanu na smanjenje plata i beneficija za 60 odsto. Kada su odbili, podelila je 600 otkaza i posao preselila u Meksiko. Tako je sebi obezbedila povišicu od 7 miliona dolara na ukupno 19 miliona dolara u 2015. godini – preko 50%!

Preporučujemo za čitanje na Penzinu više na temu:

izvor: RT