Magazin Godine Porodica

Da li Vas loš brak može ubiti?

Poznato je da nezadovoljstvo u braku čine ljude nesrećnim. Ali sada istraživači tvrde da ishod može biti fatalan, piše Dejli Mejl, a prenosi B92.

Istraživači sa Mičigen univerziteta u SAD, veruju da nesrećan brak može izazvati stres koji može loše da utiče na mentalno zdravlje partnera. Oni veruju da ljudi koji su nesrećni sa svojim partnerom imaju veći rizik da obole od depresije, visokog pritiska i srčanih bolesti:

– Ideja nam je da pronađemo validne dokaze kako brak utiče na zdravlje srca i objasnimo mehanizme u vezi. Rezultati će imati značajnog uticaja na rad u praksi – kaže dr Hiu Liu, vođa ovog istraživanja.

Ona je objasnila da naučnici imaju razloga da veruju da je brak najvažnija društvena veza koja utiče na naše zdravlje. Ona takođe veruje da srećan brak u život unosi sreću i pomaže fizičko i psihičko zdravlje. Sa druge strane, stres usled lošeg braka donosi depresiju. Ovo može podstaći na nezdrave navike – alkohol i cigarete, što podiže nivo hormona stresa.

Hormoni stresa direktno utiču na krvni pritisak i vode u bolest. Ovo nije prva studija na ovu temu, nedavno je jedna koja se bavila podrškom među partnerima takođe dovela do rezultata da patneri koji se ne osećaju podržano od bračnog druga češće obolevaju od bolesti srca. Druga, takođe nedavna, studija donosi rezultate o dobrobiti srećnog braka za kosti muškarca.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija