BiH: Zavod za PIO/MIO prelazi na budžet

Bosanskohercegovački Zavod za PIO/MIO prelazi na budžet Federacije. Donosioci odluka uveravaju da trenutni korisnici neće osetiti razliku.

Federalni zavod za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zavod za PIO/MIO) Federacije Bosne i Hercegovine prelazi na budžet. Ovo je odlučio Predstavnički dom Federlanog parlamenta BiH.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prva penzija iz federalnog budžeta biće isplaćena u februaru 2020. godine.

Budžet Federacije za narednu godinu iznosi blizu pet milijardi maraka. Zbog integracije Zavoda za PIO/MIO, budžet je veći za dve milijarde milijarde maraka u odnosu na 2019. godinu. Polovina ove svote, odnosno dve milijarde i 22 miliona maraka namenjeno je isplati penzija.

Iz Federalne vlade BiH uveravaju penzionere da nema razloga za strah. Tvrde da će se penzije isplaćivati kao i do sada. Penzioneri Zavoda za PIO/MIO inače penzije primaju petog dana u mesecu.

Jelka Miličević, ministarka finansija u Vladi Federacije poručila je penzionerima da su oni do sada, kada su transferi iz budžeta u pitanju, bili „nulti prioritet“ Vlade Federacije. Zatim su sledili borci i invalidi. Tvrdi da će i u budućnosti biti tako.

Stručnjaci tvrde da je prelazak Zavoda za PIO/MIO na budžet jednostavno bilo neminovno. Međutim, smatraju da ni ovakvo rešenje ne može biti trajno. Penzioneri Federacije će imati osigurana izvor prihoda, ali samo ukoliko budžet bude stabilan.

„Ni Republika Srpska ni Federacija, dakle oba entiteta, na ovaj način ne mogu dugoročnije stabilizirati penzioni sistem. To je neminovno prelazno rješenje i ono uistinu zavisi od toga koliko je stabilan budžet. To nije dugoročno. Jedino uvođenje kapitalizirane štednje, slikovito rečeno – da svako stvarno zarađuje za svoju penziju, a ne penziju međugeneracijske solidarnosti. Sve ostalo je krpljenje postojećih problema“, smatra Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Podsećamo, od 2016. godine, isplate penzija u Republici Srpskoj vrše se iz trezora.

Izvor: O Kanal
FotografijaBihać, BiH