Izložba Grbovi Beograda i beogradskih opština

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ biće otvorena 24. decembra 2019. godine u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda.

Autor izložbe je Marko Perić, istoričar i arhivista Istorijskog arhiva Beograda.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postavka izložbe prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja (grbova, zastava, amblema) koja su tokom istorije korišćena da simbolizuju grad Beograd i njegove današnje opštine.

Najvažniji izvor u pripremi izložbe bio je legat Dragomira Acovića. Dragomir Acović je osnivač i predsednika srpskog heraldičkog društva „Beli orao“. Legat se čuva u Istorijskom arhivu Beograda i sadrži bogatu arhivsku građu. Ova građa svedoči o Acovićevoj ulozi u stvaranju heraldičkih standarda, izradi novih i rekonstrukciji starih grbova Beograda i beogradskih opština.

Pored originalnih dokumenata, skica, crteža i projekata iz legata, na izložbi će biti predstavljena i starija građa Reč je, prvenstveno, o dokumentaciji iz fonda Opštine grada Beograda koja se odnosi na konkurs za novi gradski grb koji je održan 1931. godine. Na tom konkursu je pobedio rad Đorđa Andrejevića Kuna.

Izložba „Grbovi Beograda i beogradskih opština“ podeljena je u dve celine.

Prvi deo posvećen je istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba vladavine despota Stefana Lazarevića u 15. veku, preko turske i austrijske vlasti, do različitih grbova i amblema koje je Beograd koristio kao glavni grad novovekovnih srpskih i jugoslovenskih država.

Drugi deo je posvećen razvoju moderne srpske teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola 17 opština Grada Beograda.

Izložba će biti otvorena u utorak, 24. decembra u 12 časova u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1, Novi Beograd).

Izložbu otvara gradonačelnik Beograda prof. dr. Zoran Radojičić. Direktor Istorijskog arhiva Beograda mr Dragan Gačić pozdraviće okupljene posetioce, a o izložbi će govoriti prof dr. Aleksandar Palavestra, heraldičar i profesor arheologije.

Izvori: Blic, SEECult
Fotografija: Grb Opštine Voždovac, Wikipedia