Početna Magazin Godine Australijska mafija uvlači starije građane u trgovinu narkoticima

Australijska mafija uvlači starije građane u trgovinu narkoticima

Australijska mafija uvlači starije građane u trgovinu narkoticima

Trgovci narkoticima ciljaju usamljenije starije pojedince koje koriste kao nosače paketa droge. Žrtve su najčešće nesvesne kako su iskorišćene, sve dok paket ne pronađe policija. Kada se to desi u Kini, tada preti smrtna kazna za šverc droge. Ovo je priča o jednom starijem Australijancu koga je koristila australijska mafija, i čiji je život završen u kineskom zatvoru…

Invalidski penzioner, 64-godišnji Australijanac John Warwick, uhapšen je na aerodromu u Guangdžou u Kini u julu 2014. godine sa skoro 1,9 kilograma metamfetamina (poznatog kao „led“) u svom prtljagu – poslužio je mafiji kao „mula“ (osoba koja prenosi drogu preko granice država i kontinenata).

Metamfetamin (C10H15N), vrsta feniletilamina, jeste sintetička droga koja brzo izaziva zavisnost. Stimulativna svojstva su slična adrenalinu, a efekti su teži nego kod kokaina i drugih droga i nekada uključuju akutnu depresiju, psihotične epizode i oštećenja mozga. Prodaje se ilegalno u raznim oblicima (pilule, prašak, kapsule). Jeftinija je od drugih ilegalnih droga, ali i od legalno dostupnih supstanci.

Njegova porodica u početku nije znala ništa o tome da je uhapšen, a kasnije je ovo dugo čuvala kao tajnu čak i od najbližih prijatelja porodice.

On je bio teško pokretan, skoro slep na jedno oko, imao je loše srce i dijabetes tip 2. Pomoć je prvenstveno dobijao od svoje ćerke i bivše supruge.

Zapravo, stanje mu je već bilo toliko loše da je noga počela da mu crni. S početka je koristio hodalicu a ponekad i invalidska kolica. Po kući se kretao držeći se za nameštaj i oslanjajući se na zidove.

Kasnije se ispostavilo da su na njegov mejl stizali brojni „spam“ mejlovi sa različitim sadržajima, od bračnih ponuda, do poziva za investiranje u neki biznis. I Džon je odgovarao na njih.

Jedan od mejlova odveo ga je na put u Kinu gde ga je dočekao čovek koji je tvrdio da je iz Gane. Dao je starcu torbu sa odećom i DVD plejerom da ponese u Australiju. Po tvrdnji Džona on je taj paket proverio da nije slučajno u pitanju droga, i – nije bila.

Više o kriminalu i starima čitajte na Penzinu:

 

 

Međutim, uskoro je ponovo bio u Kini, dobio identičan paket od iste osobe, ali ovoga puta carinici su u DVD-ju našli sakriven paket od bezmalo dva kilograma metamfetamina.

Zbog nepravilnog lečenja u istražnom zatvoru, Džon je preminuo nekoliko nedelja nakon hapšenja.

Ispostavilo se da Džonova sudbina nije izolovan slučaj. Australijska policija odbija da komentariše pojedinačne slučajeve hapšenja u Kini, ali napominje da je pretnja stvarna. Oni znaju za više slučajeva za koje je odgovorna mafija poreklom iz Zapadne Afrike, a koja ima mrežu i u Sidneju, Melburnu i Adelaidu.

Ova banda specijalizovala se za trgovinu metamfetaminom preko Gongdžua – svetske prestonice ove droge. Trenutno je 11 Australijanaca u kineskim zatvorima zbog šverca droge, krivičnog dela zbog kog se u Kini dobija smrtna kazna, piše ABC.