Atanasković: Počinje reforma javnih preduzeća

Anđelka Atanasković, ministarka privrede kaže da će do kraja februara 2021. godine biti usvojena strategija na osnovu koje će početi reforma javnih preduzeća.

Vlada Srbije će do kraja februara meseca usvojiti strategiju državnog vlasništva i upravljanja preduzećima u vlasništvu države u periodu 2021-2027.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Strategija će, kako kaže ministarska privrede Atanasković, početi da se primenjuje tokom 2021. godine. Primenom strategije počinje i dugoočekivana reforma javnih preduzeća.

Profesionalno i odgovorno vlasničko upravljanje državnim preduzećima jeste nešto što bi trebalo da se omogući usvajanjem strategije.

U vezi sa privatizacijom, ministarka Anđelka Atanasković je za dnevni list Politiku izjavila da je taj proces usporen zbog pandemije koronavirusa. Navodi da se 78 preduzeća trenutno nalazi u privatizacionom portfelju.

Svi uslovi da se objavi javni poziv stekli su se za oko 20 preduzeća. Ministarka privrede je navela da su u toku javni pozivi za preduzeća Krušik-plastika, VPD Smederevo i Ribarsko gazdinstvo AD Beograd.

Ministarka Atanasković je naglasila da je ministarstvo privrede prepoznalo činjenicu da je privredi neophodno obezbediti podršku. Podrška je potrebna, kaže ministarka, i tokom 2021. godine kako bi preduzeća održala likvidnost. Međutim, potrebno je dati i podsticaje kako za one koji žele da prošire već postojeće poslovanje, tako i za početnike u poslovanju.

Izvor: Danas
Ilustracija: Clker Free Vector Images sa Pixabay

Podsećamo na serijal tekstova: