Početna Magazin Godine Anksiolitici i hipnotici povezani sa preranom smrću

Anksiolitici i hipnotici povezani sa preranom smrću

Anksiolitici (lekovi protiv anksioznosti) i hipnotici (pilule za spavanje) koji se često propisuju, povezani su sa povećanim rizikom od prevremene smrti, navodi se u velikom istraživanju koje je objavljeno u British Medical Journal.

Skot Vajh (Weich) sa Univerziteta Vorvik i njegove kolege, analizirali su podatke 34.727 Britanaca, koji su praćeni tokom sedam godina, kojima je prvi put između 1998. i 2001. godine propisan neki od anksiolitika, hipnotika ili oba. Ovi podaci su onda upoređeni sa podacima grupe od 69.418 osoba kojima ovakvi lekovi nisu propisivani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Lekovi protiv anksioznosti i nesanice koji su najčešće propisivani bili s diazepam* (Valium – 16.638 osoba ili 47,9%), temazepam (Norminson, Restoril – 12.208 osoba ili 35,1%) i zopiklon (Imovan – 11.764 osobe ili 34,1%). Ljudi koji su uzimali anksiolitičke lekove ili lekove za nesanicu imali su dva puta veći rizik od prerane smrti.

Čak, uzimajući u obzir analizu uticaja drugih faktora koji bi mogli da utiču na rizik od smrti kao što su tretirani poremećaji (nesanica, anksioznost i drugi psihijatrijski poremećaji), drugi propisani lekovi, godine starosti, pušenje, konzumiranje alkohola, socioekonomski status i druge zdravstvene karakteristike i ponašanje ispitanika – mortalitet je bio veći za četiri osobe na 100 ispitanih u periodu od 7,6 godina.

Iako istraživanje dokazuje da je posmatrana veza uzročno-posledična, ono „je samo jedna od nekoliko drugih studija koje pokazuju da su ovi lekovi opasni“, zaključuje istraživač. „Što manje vremena koristite ove lekove, to bolje.“

*U Srbiji se najčešće koristi Bensedin.