Početna Magazin Godine Anksiolitici i hipnotici povezani sa preranom smrću

Anksiolitici i hipnotici povezani sa preranom smrću

Anksiolitici (lekovi protiv anksioznosti) i hipnotici (pilule za spavanje) koji se često propisuju, povezani su sa povećanim rizikom od prevremene smrti, navodi se u velikom istraživanju koje je objavljeno u British Medical Journal.

Skot Vajh (Weich) sa Univerziteta Vorvik i njegove kolege, analizirali su podatke 34.727 Britanaca, koji su praćeni tokom sedam godina, kojima je prvi put između 1998. i 2001. godine propisan neki od anksiolitika, hipnotika ili oba. Ovi podaci su onda upoređeni sa podacima grupe od 69.418 osoba kojima ovakvi lekovi nisu propisivani.

Lekovi protiv anksioznosti i nesanice koji su najčešće propisivani bili s diazepam* (Valium – 16.638 osoba ili 47,9%), temazepam (Norminson, Restoril – 12.208 osoba ili 35,1%) i zopiklon (Imovan – 11.764 osobe ili 34,1%). Ljudi koji su uzimali anksiolitičke lekove ili lekove za nesanicu imali su dva puta veći rizik od prerane smrti.

Čak, uzimajući u obzir analizu uticaja drugih faktora koji bi mogli da utiču na rizik od smrti kao što su tretirani poremećaji (nesanica, anksioznost i drugi psihijatrijski poremećaji), drugi propisani lekovi, godine starosti, pušenje, konzumiranje alkohola, socioekonomski status i druge zdravstvene karakteristike i ponašanje ispitanika – mortalitet je bio veći za četiri osobe na 100 ispitanih u periodu od 7,6 godina.

Iako istraživanje dokazuje da je posmatrana veza uzročno-posledična, ono „je samo jedna od nekoliko drugih studija koje pokazuju da su ovi lekovi opasni“, zaključuje istraživač. „Što manje vremena koristite ove lekove, to bolje.“

*U Srbiji se najčešće koristi Bensedin.