Druga dekada jula: Vreli dani i tropske noći

Tokom druge dekade jula očekuju nas vreli dani i tropske noći. Zaštitite sebe i vodite računa o svojim bližnjima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Penzin.rs

Vreli dani obeležiće sredinu jula 2023. godine u Srbiji. Drugih deset dana jula biće veoma toplo, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (HidMet).

Maksimalna dnevna temperatura biće i do 36 stepeni Celzijusa u ponedeljak, 10. i utorak, 11. jula. HidMet najavljuje još toplije vreme u sredu, 12. i četvrtak, 13. jula. Tih dana biće lokalno i do 40 stepeni Celzijusa.

Kratkorajan pad temperature stanovnici Srbije mogu da očekuju u petak, 14. jula. Predviđa se da će temperatura taj dan biti niža za pet do osam stepeni. Međutim, od subote, 15. jula ponovo će biti toplije. Već se od nedelje, 16. jula očekuje povratak maksimalnih temperatura od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

Pored toga, u velikim gradovima očekuju se i tropske noći. U većim urbanim sredinama minimalne temperature u toku noći biće iznad 20 stepeni Celzijusa.

Beograd

Druga dekada jula u Beogradu biće veoma topla. U ponedeljak, 10. i utorak, 11. jula najviša dnevna temperatura biće do 35 stepeni Celzijusa. Kao i u ostatku zemlje, i u Beogradu će u sredu, 12. i u četvrtak, 13. jula biti još toplije. Temperature će se kretati od 36 do 38 stepeni Celzijusa. Temperatura će biti niža za pet do sedam stepeni tokom petka, 14. jula. Već od a od subote, 15. jula ponovo je prognozirano toplije vreme. Vreli dan Beograđani ponovo mogu da očekuju u nedelju, 16. jula. Za nedelju se očekuju najviša dnevna temperatura od preko 35 stepeni Celzijusa u Beogradu.

Na području glavnog grada Srbije, očekuju se i tropske noći. Najniže noćne temperature koje Beograđani mogu da očekuju kretaće se od 22 do 24 stepena Celzijusa.

Penzin podseća

Kada su velike vrućine, veoma je važno zaštititi sebe i voditi računa o ljudima, životinjama i biljkama u svojoj okolini. Prema svojim mogućnostima, naravno.

Stariji ljudi spadaju u posebno osetljivu grupu stanovništva. Oni često pate od zdravstvenih stanja (neretko i nekoliko odjednom) koja se pogoršavaju na vrućinama.

Podsećamo Šta vreli dani čine našem telu – od srca do bubrega

Pojedine starije osobe čak mogu biti nesvesne problema koji im prave vrućine i neadekvatno se oblačiti i ponašati tokom ovih kritičnih vrelih dana. Posledice mogu biti teške, pa čak i fatalne.

Mislimo jedni o drugima. Tome služi zajednica.

Ovi tekstovi bi vam mogli pomoći da zaštitite sebe i druge:

10 načina kako zaštititi srce tokom velikih vrućina

10 saveta kako sprečiti toplotne udare

Rashladite svoj dom

Ako uzimate lekove, vi ili vaš bližnji, važno je da imate u vidu i uticaj kombinacije vrućina i dejstva lekova: