Foto albumi Zdravlje

Brajev alfabet

Brajev alfabet ili Brajeva azbuka kako se još naziva kod nas, jeste specijalno pismo namenjeno slepim i slabovidim osobama.

Pismo je nastalo 1825. godine a inspiraciju je našlo u tzv. “noćnom pismu” koje je Šarl Barbije (Charles Barbier) napravio po zahtevu Napoleona Bonaparte za vojne potrebe tokom noćnih ratnih dejstava, a koje se baziralo na zvukovima.

Ovu ideju prilagodio je, usavršio i promovisao Luj Braj (Louis Braille). Već do početka 20. veka Brajevo pismo bilo je široko prihvaćeno.

Osnova ćelija Brajeve azbuke sastoji se od šest polja (2×3) u kojima su raspoređene tačke i prazna polja. Slova i brojevi prepoznaju se dodirom prsta, a prema njihovom broju i međusobnom rasporedu.

Brajevo pismo obavezno je i na kutijama lekova kako bi i slepe i slabovide osobe mogle bezbedno da koriste prepisane terapije.

Fotografija sa sajta Imprimerie La Ville


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija