Završen 5. festival „Na sopstveni pogon“

Od 21. juna do 6. jula održavao se festival Na sopstveni pogon, u pet različitih gradova, saradnjom organizacija i partnerskih organizacija Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.

Od 21. juna do 6. jula održavao se festival „Na sopstveni pogon“, u pet različitih gradova, saradnjom organizacija i partnerskih organizacija Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom dve nedelje festivala skoro svakodnevno su se održavale projekcije filmova, razgovori, radionice, performansi u Šapcu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu i Subotici.

Ovogodišnji slogan festivala bio je „Novi prostori kulture“, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva festivala – stvoriti uslove za istraživanje mogućnosti savremenih umetničkih praksi.

Organizacija Knjigoskop je tokom tri dana juna održala razgovore u Kragujevcu, Subotici i Nišu, pozivajući roditelje, nastavnike i lokalne zainteresovane sugrađane da mapiraju kulturnu ponudu koja trenutno postoji za decu i mlade u lokalnim sredinama, ali i da zajednički promisle na koji način je mogu stvoriti kroz projekat Mlada publika za 21. vek.

Javni prostori takođe su oduvek bili mesto susreta i prostori kulture, pa je tako Elektrika u Subotici predstavljala Trashxploitation festival, projekcijama filmova na otvorenom.

Agora art action predstavila je u Šapcu filmske festivale iz Pitsburga i Minska pod nazivom Marginalne internacionale.

Organizacija Satibara zajedno sa Kino klubom Zrenjanin organizovali su, pored projekcija kratkometražnih filmova Amaterski, s ljubavlju, radionicu pravljenja kratkih amaterskih filmova Vine’s not dead.

Festival je zatvoren projektom Vode, organizacije Opservatorijum tokom kojeg je celog dana „Umetnobil“ kružio ulicama Zrenjanina i pozivao građane sa megafona na čašu izvorske vode sa planine Rudnik.

Više o svim programima festivala pogledajte na sajtu Nezavisne kulture.

Izvor i fotografija: Nezavisnakultura.net