Zašto se nisu svi građani stari 65 i više godina vakcinisali? (anketa)

Ako ste državljanin Srbije i imate 65 ili više godina a niste se vakcinisali ili ako u svom neposrednom okruženju imate stariju osobu koja se nije vakcinisala, šta je razlog tome?

U Republici Srbiji vakcinacija protiv SARS-CoV-2 počela je 24. decembra 2020. godine. Masovna vakcinacija je počela 19. januara 2021. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je da stariji građani budu u prvoj grupi za vakcinaciju protiv koronavirusa, u njenoj drugoj fazi. U prvoj fazi prve grupe nalaze se zdravstveni radnici i zaposleni u domovima za stare. Tokom prve faze, bilo je predviđeno da vakcinu primi 635.200 najstarijih građana Srbije. U drugoj fazi, vakcina bi trebalo da bude dostupna za još 365.000 starijih od 65 godina.

Ispostavilo se, međutim, da će vakcina biti u dovoljnim količinama za sve građane Srbije. Država je, kako prenose mediji, nabavila ili poručila oko petnaest miliona doza vakcina. To je dovoljan broj da se svi građani vakcinišu i revakcinišu skoro dva puta.

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, mi smo jedina zemlja na svetu gde ponuda vakcina prevazilazi potražnju.

Nakon prve nedelje marta, dato je ukupno više od 1.650.000 doza vakcina. Do 18. marta drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 809.626 građana.

Budući da vakcina ima, građani se vakcinišu kako se prijave, bez obzira na to koliko godina imaju i šta su po zanimanju. Očekivano bi, dakle, bilo da su svi ili skoro svi građani stari 65 i više godina primili bar jednu dozu vakcine. Očigledno je, međutim, da to nije tako i da mnogi stariji građani nisu vakcinisani.

Stopa vakcinisanih starijih građana u Srbiji

Prema podacima Zavoda za statistiku, 2019. godine je u Srbiji bilo 1.436.930 osoba starih 65 ili više godina. Nemamo precizan podatak koliko njih se vakcinisalo ili prijavilo za vakcinu.

Poznato je, međutim, da je u Beogradu do 18. marta vakcinisano više od 184.000 starijih od 65 godina. Prema statističkom podatku iz 2019. godine, Beogradski region ima 332.380 građana starih 65 i više godina. Prema tome, možemo zaključiti da se u beogradskim opštinama do sada vakcinisalo oko 55 odsto starijih građana.

Ali broj vakcinisanih građana značajno se razlikuje u gradovima i opštinama po Srbiji. Kako pišu mediji, postoje velike razlike čak i u samom Beogradu. U glavnom gradu je vakcinisana trećina punoletnih građana centralnih gradskih opština. Sa druge strane, u beogradskim opštinama Mladenovac, Obrenovac i Lazarevac vakcinisano je tek nešto više od 10 odsto.

Pored Beograda, samo je još u Preševu vakcinisano više od 50 odsto starijih građana. Drugi veliki gradovi prilično zaostaju. Novi Sad je na kraju prve sedmice marta bio na 11. mestu, Niš na 14, a Kragujevac na 19. U Novom Pazaru, na Ubu, u Lajkovcu, Crnoj Travi, Tutinu i još nekoliko manjih opština taj procenat je u tom periodu i dalje bio ispod 15 odsto.

Zašto se građani Srbije stari 65 i više godina ne vakcinišu?

Ako ste državljanin Srbije i imate 65 ili više godina a niste se vakcinisali ili ako u svom neposrednom okruženju imate osobu staru 65 ili više godina koja se nije vakcinisala, molimo vas da popunite anketu. Anketa je anonimna.

Potrebno je samo par minuta, a portal Penzin i UG Snaga prijteljstva Amity bi Vam bili veoma zahvalni ako biste ih odvojili za popunjavanje ove ankete.

* Do sledećeg pitanja (ima ih samo par) dolazi se klikom na dugme „Next„, a na kraju treba kliknuti na dugme „Submit“ (ukoliko je Vaš pretraživač na engleskom).

DOPUNA 7.4.2021: Rezultate ankete možete naći ovde: Zašto se nisu svi građani stari 65 i više godina vakcinisali (odgovori)

Ova anketa je deo projekta udruženja građana „Snaga prijateljstva“ – Amity koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji sprovode Helvetas – Swiss development organization i Građanske inicijative.

Fotografija (detalj): Mat Napo sa Unsplash