Za potpisnike Opcije 5 pune penzije

Izmenama i dopunama Zakona o PIO, za potpisnike Opcije 5, tj. radnike koji su penzionisani nakon potpisivanja socijalnog programa Opcija 5, biće ponovo omogućeno da primaju pune penzije.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekli su za Tanjug, kako prenosi RTV, da se Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđuju prava za korisnike penzija iz Opcija 3 i 5. Odredbama Zakona O pio utvrđuju se njihova prava saglasno zaključku Vlade Srbije od 19. novembra 2020. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako su podsetili u Ministarstvu za rad, ovim zaključkom se navedenim kategorijama penzionera obezbeđuje isplata razlike između iznosa ostvarene prevremene starosne penzije i starosne penzije.

Javna rasprava o predloženim rešenjima trajaće do 2. aprila 2021. godine. Nacrt zakona će, nakon toga, biti prvo upućen Vladi Srbije na razmatranje, a zatim i u skupštinsku proceduru. Za potpisnike Opcije 5 valjda će napokon zauvek biti omogućeno da primaju pune penzije.

Socijalni programi Vlade Opcija 5, Opcija 3

Podsećamo, svojevremeno je radnicima – kako se govorilo „prekobrojnim“ – ponuđen socijalni program po kome bi se penzionisali. Oni su prihvatili Program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju. Njima je, sa druge strane, omogućeno da se penzionišu ako su imali godine staža, ali im je nedostajalo do pet godina za starosni uslov. Ponuđeni socijalni program „Pet godina do penzije“ prihvatilo je oko 6.300 radnika.

Kad je donet novi Zakon o PIO 2014. godine, potpisnici ovog socijalnog programa oštećeni su njegovom retroaktivnom primenom, Naime, prema novom zakonu njihove penzije bile su trajno umanjene za više od 20 odsto. Nakon niza protesta, a na osnovu zaključka Vlada Srbije iz aprila 2016. godine, ovi bivši radnici su ponovo primali pune penzije od maja te godine.

Ali… Ovi penzioneri su od oktobra 2020. godine ponovo počeli da primaju umanjenu penziju. Razlog je Zaključak tehničke Vlade od 1. oktobra 2020. godine kojim je stavljen van snage prethodni zaključak iz 2016. godine. Tek tako.

Bivši radnici od kojih su mnogi okupljeni u Udruženje „Opcija pet“ opet su bili prinuđeni da protestuju. Najavili su i štrajkove glađu. Vlada je ponovo donela zaključak. Tako je nastavljena isplata punih, starosnih penzija. Vraćena je i razlika koja je nastala umanjenjem penzionog čeka u oktobru 2020. godine.

FotografijaAdi Goldstein za Unsplash