Početna Magazin Godine Penzija uz staru ličnu kartu – do kraja maja

Penzija uz staru ličnu kartu – do kraja maja

Penzija uz staru ličnu kartu – do kraja maja

Sa starim ličnim kartama, penzija može da se podiže do kraja maja (dakle, još samo drugi deo penzije za april), a motornim vozilom se sme upravljati sa starom vozačkom do 10. juna.

FotografijaBanana Džo – Bad Spenser protiv birokratije (FOTO galerija)

Iako su stare papirne lične karte važile do 31. decembra prošle godine, građani i dalje mogu da podnose zahtev za njihovo izdavanje na novom biometrijskom dokumentu, kažu u MUP-u za dnevni list Politika.

U skladu s tim i Narodna banka Srbije je bankama produžila rok za isplatu penzija klijentima sa starim trajnim ličnim kartama.

„U skladu s dopisom MUP-a, ponovili smo preporuku bankama da isplaćuju penzije, ali da ukažu klijentima da je potrebno da zahtev za promenu lične karte podnesu najkasnije do 31. maja ove godine!, navode u NBS.

Policija lične karte na novom obrascu izdaje po hitnom postupku, za samo nekoliko dana. Uslov za izdavanje ovog ličnog dokumenta je državljanstvo Srbije, koje se takođe izdaje po hitnom postupku. Od 14. aprila 2008. godine, kada se počelo sa izdavanjem nove lične karte, do 15. maja ove godine, MUP je, pokazuju podaci, izdao ukupno 9.728.267 biometrijskih ličnih karata.

10. juna ističe rok za zamenu starih, papirnih vozačkih dozvola biometrijskim dokumentom. Zbog toga je poslednjih nedelja znatno povećan broj zahteva za izdavanje vozačkih dozvola na novom obrascu. Na pitanje da li postoji mogućnost da se rok za zamenu ovog dokumenta produži, u MUP-u odgovaraju – odrično.

Vozači mogu da zamene dozvole i posle roka, ali ne smeju da voze sve dok imaju stari dokument, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Nova vozačka dozvola košta oko 1.500 dinara i može da se nabavi na dva načina: odlaskom u policijsku stanicu, gde bi trebalo odneti staru dozvolu, i putem interneta, odnosno onlajn, preko portala „e-Uprave” i za to je potrebna čipovana lična karta i čitač za nju.

Vozaču kome je vozačka dozvola istekla više od šest meseci sleduje novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, zabrana upravljanja vozilom u trajanju od tri meseca i pet kaznenih poena. Vozač kome je dozvola istekla u periodu kraćem od šest meseci, biće kažnjen sa šest do 20.000 dinara i dva kaznena poena.

Prema nekim procenama, u našoj državi ima još oko 300.000 vozača sa starim dozvolama. Nove vozačke dozvole počele su da se izdaju od 1. januara 2011. godine. Prema podacima MUP-a, ukupan broj vozača u Srbiji je do 31. decembra 2010. bio 3.385.624. Za više od šest godina, ukupan broj izdatih vozačkih dozvola na novom obrascu je 3.677.262.