Početna Magazin Godine Ekonomija paketića? Penzionerima za Novu godinu po 5.000 dinara

Ekonomija paketića? Penzionerima za Novu godinu po 5.000 dinara

Ekonomija paketića? Penzionerima za Novu godinu po 5.000 dinara

Blic „nezvanično“ saznaje da će penzioneri za Novu godinu dobiti po 40 evra „od države“. Naravno, ovo bi svima trebalo da zvuči smešno, ali pošto znamo da će neki i poverovati pa nas pitati, prenosimo ovu „vest“, ovu uvredu za logiku i elementarni ljudski i građanski moral, uz odgovarajući komentar…

Naime, Blic piše: „Penzionerima će pred Novu godinu biti isplaćena jednokratna pomoć, koja će iznositi između 5.000 i 7.000 dinara. Kako nezvanično saznaje Blic, u toku su razgovori u Ministarstvu finansija sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a isplata pomenute jednokratne pomoći je jedna od tema, s obzirom na to da naše vlasti smatraju da je stanje državne kase takvo da apsolutno neće biti nikakvih problema da se ova ideja sprovede u delo.“

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

A Penzin na ovo kaže:

Poštovani penzioneri i članovi njihovih porodica, ovakve „nezvanične“ vesti, iz „neimenovanih“ izvora, imaju samo jedan cilj – da nas drže u stalnoj nadi u bolje sutra. A to, to što se govori o 50 evra, to samo pokazuje kolika beda vlada kada država zna da će i 50 evra jednokratno da zvuči kao lepa vest ljudima kojima su smanjena socijalna prava, koji mogu da sanjaju o valjanim lekarskim pregledima, ljudima koji više ne mogu da kupuju lekove, ljudima kojima su penzije smanjene.

Te priče koje slušamo godinama: vlada hoće, ali zli MMF ne da, a vlada zna da ima, ali MMF kaže da nema… U te priče mnogi i dalje veruju iz najmanje dva razloga:

  • u nešto moraju da veruju u ovom životu jer nade bilo kakve imaju sve manje
  • ljudi mahom ne veruju da neko toliko nema obraza i da se toliko poigrava sa zakonima, životima, rečima, ljudima, pa veruje šta čuje, šta kažu TV i novine, šta prenesu bez ikakvog kritičkog osvrta.

Ako vlada nešto hoće i može, ko je MMF da ne da? Kako pita Ika sa N1: Jel mi glasamo za vladu ili za MMF? Ko je nas pitao šta da se vlada dogovara sa MMF?

I kako to država koja duguje dve godine nezakonitog smanjenja penzija sada ima pare za „poklone“? Koji to zakon predviđa novogodišnje paketiće penzionerima od države? Koji zakon predviđa da se uzima godinama od „većih“ penzija a da onim manjim?

Podsećamo, duplo veća penzija jeste i kad radite za istu platu samo duplo duže od nekog. Po kom osnovu onaj ko je radio 40 godina treba da bude pokraden od države i da se njegovih 20 godina rada preusmerava na onog ko ima 15 ili 20 godina staža?

U nizu potpuno irelevantnih vesti u vezi sa penzijama već godinama (ili decenijama), ovo je jedna od najružnijih, najperfidnijih, najbednijih, jer stiže u trenutku kada nezakonito oduzimanje penzija traje već dugo, kada već dugo nema ni govora o sistemskom rešavanju problema penzionog Fonda, u trenutku kada vlada, koja upravlja Fondom, istom tom Fondu oduzima i privatizuje imovinu koja je iz Fonda stečena (kao što su banje)…

Sramota je izgovoriti ovakvu „vest“. Sramota je čuti je i nekritički preneti i biti alat u rukama političkog marketinga najniže vrste. Sramota je i nas što je uopšte pominjemo ovde na Penzinu jer mahom ne prenosimo gluposti. Ali, znamo da ćete nas pitati kad će „leći“ paketić od 5.000 dinara koji treba da ispravi dosadašnjih preko 500 dana bezakonja…