Magazin Godine Srbija

Saopštenje Udruženja sindikata penzionera Beograda povodom izjava članova Fiskalnog saveta

Udruženje Sindikata Penzionera Beograda – USPB, izražava principijelni protest povodom izjava pojedinih članova Fiskalnog saveta. Prenosimo tekst Saopštenja.

Udruženje Sindikata Penzionera Beograda – USPB, izražava principijelni protest povodom izjava pojedinih članova Fiskalnog saveta. Neovlašćene i neprimerene, pogotovu, javne izjave o potrebi zamrzavanja penzija mogu se smatrati uznemiravanjem javnosti odnosno zastrašivanjem milion i sedam stotina hiljada penzionera. One se mogu čak tretirati i kao svojevrsno nasilje i zlostavljanje nedužne posebno osetljive i ranjive penzionerske populacije.

S tim u vezi bi valjalo da se oglase i nadležne ustanove i institucije.

Već i vrapci znaju i pričaju da je smanjivanje penzija: politički lažno predstavljeno; da je ustavno nedopustivo; da je ekonomski neutemeljeno te da je bilo drugih opcija za posrnulu državnu ekonomiju.

Članovima Fiskalnog saveta bilo bi primerenije da opravdaju i zasluže svoja, za Srbiju previsoka primanja. Sindikat Penzionera bi očekivao da umesto rešenja tzv. lenje i brze pameti, nova vlada prizna i odmah ispravi ogrešenje o penzionere, da vlada i članovi Fiskalnog saveta imaju profesionalnu lucidnost i kreativnu snagu za one instrumente i mere koji će biti plodotvorni. Umesto providnih obećanja i hvalisanja važnije je obezbediti takvo stvaranje novih vrednosti i njihovu raspodelu koja neće dovoditi do konfiskacije neprikosnovenih imovinskih prava kao što je namenska štednja u vidu penzija.

Penzioneri su sigurni da bi se osvedočeni borac za socijalnu pravdu Dušan Petrović Šane borio protiv stavova koje izražava njegov sin Pavle. Takođe i dr Jovan Krkobabić ne bi bio zadovoljan nepoštenim činjenjem sina Milana Krkobabića koji je zarad ličnih interesa prodao populaciju koju navodno zastupa i koju dugoročno uspešno uništava. Učinjena izdajstva ruše kredibilitet takvih osoba.

Kao iskusna generacija koja je puno dobrog stvorila sa najdobronamernijim pobudama, penzioneri udruženi u sindikat podsećaju sve da bez etike nema dobre i uspešne politike.

Zastrašivanje ojađenih, nikom ne može da služi na čast.

Udruženje Sindikata Penzionera Beograda
Predsednik Mihajlo-Miša Radović


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Šta je savez penzionera učio u povodu eventualne tužbe u Strazburu, i zašto se ne pokuša sa pritiscima na naše pravosuđe da što pre donese odluke i time omogući tužbu Strazburu?U stvari zašto i šta se čeka?

    • Poštovani,
      Savez penzionera Srbije po tom pitanju nije učinio ništa jer oni ne smatraju da su penzioneri oštećeni. Udurženje sindikata pezionera Srbije (to su dve različite organizacije) je podnelo Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, koju je Ustavni sud odbacio. Ukoliko imate neke predloge, možete se obratiti direktno USPS-u

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija