Početna Magazin Godine Za zdravlje zuba i desni neophodna je pravilna ishrana, ali i dobar san

Za zdravlje zuba i desni neophodna je pravilna ishrana, ali i dobar san

Za zdravlje zuba i desni neophodna je pravilna ishrana, ali i dobar san

Stomatolozi naglašavaju da je za zdrave zube i desni neophodna pravilna ishrana i dobar san. Opstruktivna apneja pogubno deluje na mnoge procese u organizmu, ali i na zube. A o tome se retko misli…

Uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem i sa niskim sadžajem masti može pomoći u održavanju dobrog zdravlja desni. Naime, sve namirnice koje imaju protivupalno i antioksidativno dejstvo (npr. one koje sadrže omega-3 i vitamine) doprinose prevenciji parodontopatije.

Kao i ishrana i san je važan za zdravlje zuba i desni.

Trećinu života provodimo spavajući. Loš kvalitet sna ili nedostatak sna imaju štetne posledice na opšte zdravlje, uključujući i imunosistem, a mogu pokrenuti zapaljenske procese u organizmu.

Nedavnim istraživanjima utvrđena je veza između poremećaja spavanja (uključujući i nesanice) i paradentoze. Osobe sa poremećajima sna u većem su riziku od razvoja upale desni i kostiju koje okružuju zube, što izaziva parodontopatiju.

Druga istraživanja imala su za cilj procenu odnosa između opstruktivne apneje i paradentoze. Dokazano je da pacijenti sa sindromom opstruktivne apneje* imaju za 1,6 puta veći rizik od razvijanja paradentoze ili je već imaju.


*Opstruktivna apneja je prestanak disanja kod osoba kod kojih u snu dolazi do delimične ili potpune opstrukcije (suženja) gornjih disajnih puteva. Ovo može trajati od nekoliko sekundi do celog minuta i ponavlja se više puta. Usled toga, dolazi do pada koncentracije kiseonika u krvi i patnje svih organa. Svaki prestanak disanja ubrzo se završava naglim buđenjem i početkom spontanog disanja.

Opstruktivna apneja, ako je ozbiljna i ako se ne leči, može imati negativne posledice na zdravlje: preterana dnevna pospanost koja povećava rizik od saobraćajnih nesreća ili nesreća na radu, glavobolja, gubitak pamćenja, kardiovaskularne i metaboličke bolesti…


Ovaj članak je objavio portal Senioractu u saradnji sa dr Filipom Bušarom, kliničkim odontologom i šefom Odeljenja parodontologije na Univerzitetu Pariz Didro, a povodom Kongresa Udruženja francuskih stomatologa 2015.