Početna Magazin Godine Od ovog maja pune penzije za radnike koji su napustili posao

Od ovog maja pune penzije za radnike koji su napustili posao

Od ovog maja pune penzije za radnike koji su napustili posao

Bivši radnici fabrika širom Srbije koji su od 2011. napustili radna mesta po socijalnom programu „do pet godina do penzije“, od maja 2016. godine primaju pune penzije, javlja Beta.

Radnici su počeli od maja ove godine da primaju penzije bez umanjenja koje je primenjivano od 2015. godine po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) . Penzionerima po „opciji 5“, jednokratno je isplaćena i razlika do iznosa penzije bez kaznenih poena.

Bivši radnici fabrika imali su po Sporazumu o socijalnom programu pravo na odlazak u penziju uz ispunjavanje samo jednog od dva uslova, ili 40 godina radnog staža ili 60 godina starosti. Sa primenom novog Zakona o PIO predviđeno je ispunjavanje oba uslova ili sledi trajno umanjenje penzije od 20,4 odsto.

Među bivšim radnicima koji su napustili radna mesta po ovoj opciji, najviše je bilo onih koji stiču pun radni staž, ali nemaju godine starosti.

Predsednik Udruženja bivših radnika „Opcija 5“ Aleksandar Petrović rekao je agenciji Beta da je to udruženje uspelo da se, posle brojnih protesta i pisanih obraćanja državnim institucijama, izbori za isplatu penzija bez kaznenih poena.

„Vlada Srbije je donela zaključak na sednici u aprilu ove godine i on nam garantuje isplatu prevremene penzije bez umanjenja, pa za takvo rešenje nije bila potrebna izmena Zakona o PIO, koju smo tražili“, rekao je Petrović.

On je ocenio da je Vlada sagledala problem bivših radnika i postupila korektno i izrazio očekivanje da je to trajno rešenje.

Prema rečima Petrovića na penzionom čeku su od maja 2016. dve šifre, jedna je prevremena penzija, a druga razlika, pa se u ukupnom zbiru isplaćuje puna penzija.

Po „Opciji 5“ Zastavine fabrike u Kragujevcu je napustilo 1.300 radnika, a do sada je u penziju otišlo 206. U Srbiji ima više od 6.300 radnika koji su obuhvaćeni „Opcijom 5“, a taj program završava se 2018. godine.