Magazin Godine Srbija

Biće potrebna oba uslova za punu penziju

Novi penzioneri sa punim radnim stažom i ispunjenim godinama starosti imaće pravo na punu penziju, dok će se za neispunjenje bilo kog od uslova naplaćivati penali, piše Politika.

Bivši zaposleni čine 80 odsto penzionera, a prema računici PIO fonda pun radni staž ima svega 45,8 odsto. Zato Fiskalni savet predlaže penale za prevremeno penzionisanje i bonuse za one koji ispune ceo radni vek propisan zakonom. Nezvanično će to biti oko 6 odsto za svaku neispunjenu godinu staža, odnosno za svaku godinu staža preko starosne granice.
Međutim, iz PIO fonda podsećaju da naš zakon od 1996. ne poznaje pojam “prevremene” penzije. Ipak, dodaju da većina evropskih zemalja ima ovakve penale, na primer, 4,6 odsto u Austriji ili 0,3 u Sloveniji. 
U predlogu se prećutno prelazi preko činjenice da građani Srbije nemaju mnogo izbora. S obzirom na stanje na tržištu rada starosna penzija je jedino moguća za veliku većinu onih koji su ostali bez posla poslednjih decenija.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija