Početna Magazin Godine Veliko istraživanje: Lečenje visokog pritiska je prioritet

Veliko istraživanje: Lečenje visokog pritiska je prioritet

Veliko istraživanje: Lečenje visokog pritiska je prioritet

Američko ministarstvo zdravlja jeseni 2015. godine objavilo je preliminarne nezvanične rezultate istraživanja obimne studije kojom se zaključuje da visina krvnog pritiska treba da bude znatno niža nego što su trenutne „poželjne“ granice u medicinskoj praksi. Zbog urgentnosti, studija planirana za 2017, ovim će biti ubrzana za objavu u narednim mesecima.

Za lekare već dugo traje nepoznanica koliki bi trebalo da bude krvni prisiak i koliko energično ovom problemu treba da se pristupa, koliko agresivno da se leči… Sa jedne strane tu su rizici i nepoželjne pojave lekova, a sa druge strane postavljalo se pitanje ispod koje granice pritisak ne sme da padne kako bi krv i dalje mogla da stiže do mozga.

Istraživanje je utvrdilo da su pacijenti kojima je snižavan sistolni krvni pritisak ispod 120 (što je dosta niže od trenutnih preporuka u SAD od 140, odnosno 150 za osobe starije od 60 godina), smanjili rizik od srčanih udara, srčanih problema i moždanih udara za trećinu, a da je broj smrtnih slučajeva bio smanjen skoro za četvrtinu.

Studija nazvana Sprint, nasumično je pratila preko 9.300 mušakara i žena starijih od 50 godina kojima je već bio utvrđen rizik od srčanih bolesti ili bolesti bubrega, i pred koje je postavljen cilj:

  • smanjenje sistolnog krvnog pristiska na 120.

Ideja je bila da studija traje do 2017. godine, ali, uzevši u obzir rezultate koji su već bili dovoljno pouzdani i od velikog značaja za javnost, Nacionalni institut za srce, pluća i krv, objavio je rezultate već sada, dok će cela studija biti objavljena u narednim mesecima.

Samo u SAD skoro 79 miliona odraslih, odnosno svaka treća osoba, ima visok krvni pritisak, a polovina njih još uvek lečenjem pokušava da spusti sistolni (gornji) pritisak ispod 140, piše Njujork Tajms.