Početna Magazin Godine Društvo Invalidi Republike Srpske protestima do ortopedskih pomagala

Invalidi Republike Srpske protestima do ortopedskih pomagala

Invalidi Republike Srpske protestima do ortopedskih pomagala

Organizacija UDAS RS organizovala je proteste u Bijeljini, Banjaluci, Doboju i Trebinju u sredu 18. novembra 2015. godine, sa zahtevom da se u budžetu za 2016. godinu reši i pitanje dobijanja i kvaliteta ortopedskih pomagala.

Protest je organizovan zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva sa kvalitetom i načinom dobijanja ortopedskih pomagala. Amputirci od nadležnih traže da se u budžetu za 2016. godinu obezbedi oko dva miliona maraka za nabavku ortopedskih pomagala.

Na protestu su izloženi i transparetni sa natpisima „Loše proteze pogrošavaju naše zdravstveno stanje, promenimo ih“, „Ugradili smo nove i ruke u temelje Republike Srpske“, „Želimo kvalitet ortopedskih pomagala“

– Sadašnji način propisivanja, odobravanja i nabavke ortopedskih pomagala nepotrebno nas maltretira i diskriminiše, posebno ratne vojne invalide. Ni kvalitet ortopedskih pomogala ne zadovoljava kriterijume jer pogoršava ionako urušeno zdravlje ove populacije. Sve više je primera da ovako nefukcionalna otrtopedska pomagala dovode do oštećenja kičme i zglobova, pa to zahteva dodatni trošak za lečenje i rehabilitaciju – precizirao je sekretar Koalicije KOLOSI BN Milorad Jović, koja okuplja nevladine organizacije i udruženja koja brinu o osobama sa invaliditetom.

Jović dodaje da se prava ratnih vojnih invalida amputiraca iz godine u godine umanjuju svakim novim Pravilnikom o pravu na medicinska sredstva.

– Primera radi, amputirci su izglubili pravo na ortopedske cipele kao i prvao za dobijanje proteza za aktivne amputirce – podsetio je Jović.

U Fondu zdravstva RS rekli su da će uvažiti zahteve i predloge UDAS-a i pojednostaviti procedure za dobijanje ortopedskih pomagala, piše Blic.

Pročitajte zahtev udruženja amputiraca Srpske na sajtu UDAS-a.