Početna Magazin Godine Ekonomija Minimalac je nedovoljan i u Njujorku

Minimalac je nedovoljan i u Njujorku

Preko 4,8 miliona radnika u SAD rade za „minimalac“, a položaj radnika sve je teži i u ovoj državi. Minimalna zarada po satu razlikuje se po državama, a, na primer, u Njujorku iznosi 8 dolara (nešto manje od 6 evra).

To čini mesečnu platu od 980 evra, preko dva puta veću od prosečne u Srbiji, ali, s obzirom na veće troškove života radnik je na kraju meseca približno na istom.

Njujork Tajms je zato napravio pojednostavljen informativni onlajn kalkulator za zaposlenog koji živi sam i nema decu, tj. na raspolaganju mu je svaki dolar koji zaradi.

U kalkulator treba uneti devet stavki: troškove stambenog prostora (zakupninu ili kredit) sa troškovima osiguranja koje se plaća odvojeno, troškove za komunalije i energiju, za prevoz, za zdravstveno osiguranje (koje se u SAD takođe plaća posebno), troškove za prethodna dugovanja prema bankama (krediti, pozajmice, kreditne kartice, troškovi za hranu, za kućne potrepštine (odeća, hemija, higijena), zatim porezi i dodatni proškovi (kultura, pokloni, sport).

Na svaki upis jednog od troškova gubite proporcionalan broj zelenih  kvadratića („novčanica“), a na kraju Vam pokaže koliko Vam nedostaje na godišnjem nivou, u novcu, odnosno u sati na dodatnom poslu.