Ekonomija Magazin Godine Svet

SAD: Države sa većim minimalcem imaju veću stopu zapošljavanja

Ministarstvo rada SAD objavilo je nove podatke u kojima se vidi da podizanje minimalne zagarantovane zarade podstiče zapošljavanja, uprkos kritikama koje su tvrdile drugačije.

Ukupno 13 američkih država podigle su minimalnu zaradu 1. januara 2014. godine, i već pola godine kasnije zabeležile su veći rast zapošljavanja (0,85%) u odnosu na ostalih 37 (0,61%).

Zanimljivo je da je već u februaru Kabinet za budžet američkog kongresa uradio izveštaj u kom se tvrdi da će podizanje minimalca na 10,10 dolara na sat, koji je podržala Bela kuća, značiti gubitak 500.000 radnih mesta.

Od pomenutih 13, devet država je prosto podizala iznos minimalca u skladu sa inflacijom, dok su četiri države donele posebne propise kako bi to postigle, piše NPR.

– Američki minimalac dugo je bio ispod međunarodnog standarda, i iznosio je svega 38 odsto u odnosu na prosečnu platu u 2011. godini, što je skoro najmanje u svim zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kongres se minimalcem bavi povremeno, a svako povećanje pojede inflacija. Poslednji put minimalna cena rada povećana je na 7,25 odsto 2009. godine. Od tada, realna vrednost ovog iznosa pala je na nivo iz 1998. godine – piše Ekonomist.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija