Početna Magazin Godine Ekonomija SAD: Države sa većim minimalcem imaju veću stopu zapošljavanja

SAD: Države sa većim minimalcem imaju veću stopu zapošljavanja

Ministarstvo rada SAD objavilo je nove podatke u kojima se vidi da podizanje minimalne zagarantovane zarade podstiče zapošljavanja, uprkos kritikama koje su tvrdile drugačije.

Ukupno 13 američkih država podigle su minimalnu zaradu 1. januara 2014. godine, i već pola godine kasnije zabeležile su veći rast zapošljavanja (0,85%) u odnosu na ostalih 37 (0,61%).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zanimljivo je da je već u februaru Kabinet za budžet američkog kongresa uradio izveštaj u kom se tvrdi da će podizanje minimalca na 10,10 dolara na sat, koji je podržala Bela kuća, značiti gubitak 500.000 radnih mesta.

Od pomenutih 13, devet država je prosto podizala iznos minimalca u skladu sa inflacijom, dok su četiri države donele posebne propise kako bi to postigle, piše NPR.

– Američki minimalac dugo je bio ispod međunarodnog standarda, i iznosio je svega 38 odsto u odnosu na prosečnu platu u 2011. godini, što je skoro najmanje u svim zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kongres se minimalcem bavi povremeno, a svako povećanje pojede inflacija. Poslednji put minimalna cena rada povećana je na 7,25 odsto 2009. godine. Od tada, realna vrednost ovog iznosa pala je na nivo iz 1998. godine – piše Ekonomist.