Početna Magazin Godine Deda Mraz sa Alchajmerom – animirani film (VIDEO)

Deda Mraz sa Alchajmerom – animirani film (VIDEO)

Deda Mraz sa Alchajmerom – animirani film (VIDEO)

Organizacija iz Velike Britanije posvećena istraživanju Alchajmerove bolesti snimila je kratki animirani film kao novogodišnju inspiraciju i poziv za dobrovoljne SMS priloge za borbu protiv ove bolesti. Video možete pogledati u ovom tekstu, uz prevod na srpski jezik.

Prevod filma otprilike glasi…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jednom davno, u gradu nedaleko odavde, mala devojčica Freja spremala se za Božić. Ovaj Božić nije bio magičan kao nekad. Neko je nedostajao.

Freja je pitala oca: Ko je to? I otac je počeo da joj priča priču o Deda Mrazu (Božić Bati), i tome kako su jedne božićne večeri stvari krenule naopako.

Deda Mraz je počeo da meša poklone i imena, postao je tužan i distanciran. Iz godine u godinu stanje je bilo sve gore i gore, dok na kraju nije prestao da dolazi.

Ali Freja nije želela da veruje da se priča tu završava, i krenula je na putovanje sa idejom kako da pomogne jer je verovala da nešto može biti učinjeno.

Okupila je patuljke koji rade sa Deda Mrazom i rekla im da, ako može biti popravljen pokvaren mehanizam, možda se može pomoći i Deda Mrazu. I patuljci su sada imali novu svrhu – da pronađu rešenje. Jer, ako postoji bolest, istraživanje će naći način da je izleči.

Alchajmerova bolest je najčešći vid demencije. Može pogoditi bilo koga, ali i svi mogu učestvovati u borbi protiv bolesti… (zatim u videu slede kontakti organizacije koja prikuplja sredstva za finansiranje istraživanja Alchajmerove bolesti).

Zanimljivo, cena ove SMS poruke je pet funti, oko 700 dinara, a mobilni provajderi ili država ne uzimaju proviziju, odnosno porez.

Sajt organizacije Alzheimers Research UK