Moja Penzija Penzije

Uvećane osnovice za uplatu doprinosa PIO

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) izdao je saopštenje u kome podseća građane koji sami uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje, da su od ovog meseca osnovice uvećane za 5,06% zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnom tromesečju.

Pošto po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje najniža osnovica iznosi 35% prosečne zarade iz prethodnog kvartala, što je, kako se navodi u saopštenju – 22.282 dinara, to znači da će najniža moguća uplata za penzijsko i invalidsko osiguranje za februar 2014. godine iznositi 5.347,68 dinara.

Građani, naime, mogu da se, nezavisno od stručne spreme koju imaju, opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja. Od gorenavedene najniže, koja je 35% od prosečne republičke zarade, do najviše, u iznosu od pet prosečnih plata, tj. ukupno 318.320 dinara.

Građanin koji se odluči za najvišu osnovicu, na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje treba da uplati 76.396,80 dinara.

Ovi iznosi važiće za uplate doprinosa u narednom tromesečju tj. za februar, mart i april mesec 2014. godine.

V. i Zakon o izmenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija