Uticaj neprospavanih noći na mozak

Švedski naučnici su poslednjeg dana 2013. godine prezentovali rezultate istraživanja kojim je donekle objašnjen uticaj neprospavanih noći na mozak.

Neurolozi sa Univerziteta u Upsali analizirali su krv petnaestoro zdravih mladih ljudi. Krv je uzeta jutro nakon noći tokom koje neki od njih nisu spavali uopšte, a drugi su spavali osam sati.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kod onih koji nisu spavali, konstatovan je rast koncentracije dva molekula: neuron specifične enolaze (NSE) i proteina S-100B. Zabeležen je njihov rast od oko 20 odsto.

„Broj ovih molekula mozga obično raste u krvi prilikom povreda mozga“, napominje se u izveštaju koordinatora istraživanja, Kristijana Benedikta.

„Nedostatak sna može pospešiti neurodegenerativne procese.“ U suprotnom slučaju bi „dobro prospavana noć mogla biti od ključne važnosti za održanje zdravlja mozga“.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Sleep. Ono je nastavak drugog istraživanja objavljenog u oktobru 2013. u časopisu Science. U ovom prethodnom istraživanju je zaključeno da san pospešuje čišćenje toksina iz mozga. Među toksinima se nalazi i protein beta-amiloid koji, kada se nakupi, pospešuje pojavu Alchajmerove bolesti. To je zaključak istraživanja koje su na miševima sproveli američki naučnici sa Univerziteta Ročester.

Izvor: Age Village
FotografijaJp Valery sa Unsplash