Početna Magazin Godine Uticaj neprospavanih noći na mozak

Uticaj neprospavanih noći na mozak

Švedski naučnici su poslednjeg dana 2013. godine prezentovali rezultate istraživanja kojim je donekle objašnjeno koje sve loše posledice na mozak ostavljaju neprospavane noći.

Neurolozi sa Univerziteta u Upsali analizirali su krv petnaestoro zdravih mladih ljudi koja je uzeta jutro nakon noći tokom koje neki od njih nisu spavali uopšte, a drugi su spavali osam sati. Kod onih koji nisu spavali, konstatovan je rast koncentracije od oko 20% dva molekula: neuron specifične enolaze (NSE) i proteina S-100B.

„Broj ovih molekula mozga obično raste u krvi prilikom povreda mozga“, napominje se u izveštaju koordinatora istraživanja, Kristijana Benedikta. „Nedostatak sna može pospešiti neurodegenerativne procese“, dok bi u suprotnom slučaju „dobro prospavana noć mogla biti od ključne važnosti za održanje zdravlja mozga“.

Ovo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Sleep, nastavak je drugog koji je objavljen u oktobru 2013. u časopisu Science, u kome je zaključeno da san pospešuje čišćenje toksina iz mozga. Među toksinima se nalazi i protein beta amiloid koji, kada se nakupi, pospešuje pojavu Alchajmerove bolesti. To je zaključak istraživanja koje su na miševima sproveli američki naučnici sa Univerziteta Ročester.