Magazin Godine Zdravlje

Uticaj neprospavanih noći na mozak

Švedski naučnici su poslednjeg dana 2013. godine prezentovali rezultate istraživanja kojim je donekle objašnjeno koje sve loše posledice na mozak ostavljaju neprospavane noći.

Neurolozi sa Univerziteta u Upsali analizirali su krv petnaestoro zdravih mladih ljudi koja je uzeta jutro nakon noći tokom koje neki od njih nisu spavali uopšte, a drugi su spavali osam sati. Kod onih koji nisu spavali, konstatovan je rast koncentracije od oko 20% dva molekula: neuron specifične enolaze (NSE) i proteina S-100B.

“Broj ovih molekula mozga obično raste u krvi prilikom povreda mozga”, napominje se u izveštaju koordinatora istraživanja, Kristijana Benedikta. “Nedostatak sna može pospešiti neurodegenerativne procese”, dok bi u suprotnom slučaju “dobro prospavana noć mogla biti od ključne važnosti za održanje zdravlja mozga”.

Ovo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Sleep, nastavak je drugog koji je objavljen u oktobru 2013. u časopisu Science, u kome je zaključeno da san pospešuje čišćenje toksina iz mozga. Među toksinima se nalazi i protein beta amiloid koji, kada se nakupi, pospešuje pojavu Alchajmerove bolesti. To je zaključak istraživanja koje su na miševima sproveli američki naučnici sa Univerziteta Ročester.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija