Foto albumi Penzin, privatnost na internetu i društvene mreže

Digitalni emigranti i starosedeoci

Poziv u pomoć mlađima jača porodične i komšijske veze i unapređuje međugeneracijski dijalog. Naročito zato što se tehnologije i uređaji sve učestalije menjaju pa jednom savladano često nije dovoljno i za jednostavan prelazak na novi uređaj.

Ako su deca ili unuci “digitalni starosedeoci” odrasli uz računare (Milenijumska i Generacija Z), “digitalni emigranti” su oni koji su, zbog posla ili određene prednosti tehnologije (npr. zbog jeftinijeg razgovora na daljinu putem interneta), u nekom trenutku života usvojili primenu računara ili pametnih telefona. Osnovni strah novih korisnika bilo koje tehnologije jeste da će “pokvariti” uređaj. Sa druge strane, dizajneri i programeri ne dele korisničku opciju da komande i interfejsi budu relativno slični po izgledu i funkciji.I dok je prelazak na mobilne telefone ili klasične računare mogao biti relativno jednostavan, pametni telefoni su ipak nešto potpuno drugačije. Naime, i veš mašina i klasična tastatura sa mišem rade na klikove dugmića, dok pametni telefoni uvode brže kretanje kroz tabove u više pravaca, i zahtevaju nešto više veštine “u vrhovima prstiju” čak i za promenu jačine zvuka.

Drugi problem je nesrazmera mogućnosti prosečnog telefona ili računara i onoga što je korisniku zaista potrebno. Neki brendovi ulažu dosta i u obuku korisnika za svoje uređaje, ali to prodavcima ipak nije ni profesionalno opredeljenje, niti su naročito zainteresovani za zadatak koji traži mnogo strpljenja.

Sa druge strane, poziv u pomoć mlađima jača porodične i komšijske veze i unapređuje međugeneracijski dijalog. Naročito zato što se tehnologije i uređaji sve učestalije menjaju pa jednom savladano često nije dovoljno i za jednostavan prelazak na novi uređaj, istog ili drugog proizvođača.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija